Sep Vanmarcke heeft kopzorgen over zijn toekomst in het peloton

Sep Vanmarcke. © BELGA
Redactie KW

Sep Vanmarcke sprintte zondag naar een vierde plaats in de Bretagne Classic (WorldTour), maar weet niet waar hij volgend jaar rijdt door de perikelen bij zijn ploeg Cannondale-Drapac.

Sep Vanmarcke kende heel wat pech in het voorjaar door ziekte en valpartijen, maar is stilaan weer op de goede weg. In de Prudential Ride werd hij vierde, in de BinckBank Tour toonde hij zich een paar keer en zondag werd hij vierde in Plouay na topsprinters Elia Viviani, Alexander Kristoff en Sonny Colbrelli. “Er was me gezegd dat ik derde was, maar toen ik richting podium trok, kreeg ik te horen dat het niet meer nodig was omdat ik vierde bleek“, doet hij zijn verhaal.

“In een eerste reactie was ik wel ontgoocheld, maar al bij al, tegen zo’n sprinters, mag ik blij zijn met een vierde stek en ook met hoe ik gekoerst heb onderweg. Het was heel lastig en er werd snel gereden en het was ook ontzettend warm. Ik denk dat iedereen op het einde gewoon te moe was om nog aan te vallen, zo hard werd er onderweg gekoerst. Al bij al kan ik leven met dit resultaat. Dit is een periode waarin ik me nog wilde tonen, ik voel me ook goed, alleen een topresultaat ontbreekt nog. Ik wil graag naar het WK en ik hoop dat ik de selectie haal.”

We dachten dat de toekomst gegarandeerd was en dan krijg je zo’n bericht

Was Vanmarcke extra gemotiveerd door het nieuws over Cannondale-Drapac dat in slechte papieren zit? “Neen, ik ben op zich al genoeg gemotiveerd om nog een sterk najaar te rijden. Eerlijk gezegd heeft die mededeling me niet echt geholpen: de eerste 150 à 160 kilometer was ik meer bezig met dat nieuws, dan met de koers zelf. Het heeft er echt wel ingehakt. Dit had niemand verwacht. Samen met de andere renners en staf heb ik gistermiddag een mail ontvangen van de ploeg, gelijkaardig aan de mail die zaterdagavond werd verspreid naar de pers. Een mail, inderdaad. Dat lijkt misschien vreemd, maar we zijn een grote ploeg, je kan geen 70 mensen persoonlijk verwittigen. Nu heeft iedereen gelijktijdig het nieuws vernomen en dat nieuws is echt ingeslagen als een bom. We dachten dat de toekomst gegarandeerd was en dan krijg je zo’n bericht. Dit is niet fijn. Het is niet dat ik kwaad ben, ook de ploegleiding is slachtoffer, maar dit is nog maar eens slecht nieuws. Ik heb het al eens meegemaakt met Rabobank, daarna met Belkin dat er plots mee ophield, en nu bij Cannondale. Blijkbaar hoort dat bij het wielrennen, maar ik geef toe, ik heb mijn portie nu wel gehad. Het is vervelend. Ik had nog een contract voor een jaar en moet opeens weer op zoek of hopen dat er alsnog geld gevonden wordt, maar ja, het is al laat op het seizoen, dus ik ben daar realistisch in.”

Ik maak me niet al te veel zorgen over mijn toekomst, maar financieel zal ik me wellicht niet verbeteren als je zo laat nog op zoek moet

Rigoberto Uran’s manager gaf aan dat hij de ploeg nog twee weken de tijd geeft. Doet Vanmarcke ook zo’n geste naar zijn team? “Uran zijn manager kan dat zeggen, maar hij zal wel iets achter de hand hebben als er geen oplossing uit de bus valt voor het team”, weet Vanmarcke. “Je moet als renner gewoon realistisch zijn. Ik moet dus eerstdaags samen zitten met mijn manager en mijn licht opsteken. Ik maak me niet al te veel zorgen over mijn toekomst, maar financieel zal ik me wellicht niet verbeteren als je zo laat nog op zoek moet. De meeste ploegen hebben al nieuwe transfers gedaan, hun budget al gespendeerd en veel ruimte is er wellicht niet meer. Dat is niet fijn, maar voor heel wat andere renners en het personeel is dit echt heel slecht nieuws en een heel vervelende situatie. Mijn gedachten zijn ook bij hen. Dit is gewoon heel jammer, voor het wielrennen in zijn geheel ook.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier