Sep Vanmarcke gaat op nieuw parcours voor tweede zege in Omloop

© BELGA
Redactie KW

In 2012 won Sep Vanmarcke de Omloop Het Nieuwsblad. Hij hield toen Tom Boonen en de Spanjaard Juan Antonio Flecha achter zich. Vorig jaar pakte de 29-jarige renner nog eens een podiumplaats in de Belgische openingsklassieker. In een sprint met drie moest hij Greg Van Avermaet en Peter Sagan laten voor gaan.

“We zijn ondertussen al zes jaar verder na mijn zege”, blikte Vanmarcke donderdag in Lokeren terug. “Iedereen dacht toen dat ik die Omloop wel een paar keer zou winnen. Maar dat is nog niet gebeurd. Vorig jaar wou ik het nog afronden in de sprint, maar Van Avermaet en Sagan waren net te sterk. Misschien lukt het me zaterdag op het nieuwe parcours wel opnieuw.”

“Ik kijk alvast uit naar het Belgische openingsweekend en met mij wellicht duizenden wielerliefhebbers. De Omloop Het Nieuwsblad is de eerste belangrijke koers van het voorjaar en meteen ook de eerste die deels over kasseien gaat. Eigenlijk is het jammer dat het oude parcours verdwenen is, want dat had volgens mij toch ook wel iets. Deze nieuwe versie had gerust een extra koers mogen zijn.”

Een nieuw parcours vraagt een nieuwe tactiek. “Vroeger werd er 50 kilometer van de eindmeet koers gemaakt, nu niet meer. De tijden zijn anders geworden. Maar inderdaad, dat nieuwe parcours brengt met zich mee dat het opnieuw aftasten zal worden, zoals de eerste keer met de nieuwe Ronde van Vlaanderen. Na enkele jaren zit dat traject er dan wel weer in gebeiteld.”

“Greg Van Avermaet start als topfavoriet. Als hij gaat moet je mee zijn. Maar ook andere willen er iets van maken. De Omloop Het Nieuwsblad heeft, mede door de opwaardering naar de WorldTour, elk jaar aan belangrijkheid gewonnen. Conditioneel kan er bij mij nog wat bij. ‘Er zit nog rek op’, zoals dat heet. Ik heb slechts tien koersdagen in de benen. De topvorm moet nog komen maar ik voel me al goed. Hoe goed ik echt ben weet ik zaterdagavond in Meerbeke.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier