Sean De Bie pakt de bloemen

Sean De Bie mocht met het eremetaal lopen. © BELGA
Redactie KW

Sean De Bie (Lotto Soudal) heeft zaterdag in Haacht de Primus Classic Impanis-Van Petegem (1.BC) gewonnen.

Na 199 kilometer en 11 pittige hellingen tussen Brakel en Haacht leek een massasprint over de zege te zullen beslissen. Maar de 23-jarige De Bie trok in het absolute slot op avontuur en bleef uit de greep van een sprintend uitgedund peloton. De tweede plaats ging naar Dimitri Claeys (Verandas Willems). De Nederlander Floris Gerts (BMC) moest tevreden zijn met de derde plaats.

Het was Eddy Merckx die de start gaf van deze vijfde editie. Na 12 kilometer trokken de Italiaan Alessandro De Marchi, de Spanjaard David De La Cruz Melgarejo, de Fransman Julien Morice en de Nederlander Brian van Goethem in de aanval. Laatstgenoemde won ook de tussensprint, na 89 kilometer wedstrijd. De vierkoppige leidersgroep reed dan 5:20 voor het peloton uit. Dat was het sein voor de renners van Lotto Soudal, Topsport Vlaanderen-Baloise en Lotto NL-Jumbo om het tempo in de grote groep op te voeren.

Solo

Bij de beklimming van de Holstheide, na 159 kilometer koers, was de voorsprong van de vluchters gezakt tot onder de minuut. De Marchi trok fors door op de Smeysberg, waardoor hij zijn metgezellen van zich afschudde. Het trio De La Cruz Melgarejo, Morice en Van Goethem werd snel gegrepen door het peloton. Het was de Nederlander Danny van Poppel die als eerste De Marchi vervoegde, maar in zijn zog volgde een groep van zowat 50 man sterk.

Ter hoogte van de Boskee, de elfde en meteen laatste helling van de dag op 23 kilometer van de finish, versnelde Frederik Veuchelen. Hij kreeg wat verderop het gezelschap van de Italiaan Gianluca Brambilla en de Nederlanders Pim Ligthart en Floris Gerts. Met nog zes kilometer voor de boeg werden de vier gegrepen.

Sean De Bie en Floris Gerts muisden er op drie kilometer van de eindmeet vanonder. Voor De Bie ging het allemaal te traag en hij zette met nog twee kilometer te rijden een solo op. Die rondde hij netjes af. Het werd meteen, na de slotrit in de Ronde van Luxemburg, zijn tweede zege van het seizoen. Op de erelijst van de GP Impanis-Van Petegem volgt De Bie Greg Van Avermaet op.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier