"Scheer je weg! Wil je hem vermoorden misschien?"

13/07/17 om 09:46 - Bijgewerkt om 09:59

Exact vijftig jaar geleden vond een van de grootste drama's uit de geschiedenis van de Tour de France plaats. Op 13 juli 1967 smakte een totaal uitgeputte Tom Simpson op een kilometer voor de top van de Mont Ventoux op het smeltende asfalt. Met man en macht werd nog gepoogd de Britse ex-wereldkampioen te reanimeren, maar tevergeefs. Bruggeling Fernand Tuytens maakte als mecanicien het drama vanop de eerste rij mee. "Toen ze Tommy voor de derde keer op zijn fiets wilden zetten, heb ik ingegrepen. 'Wil je hem vermoorden', riep ik. Ik greep zijn fietskader vast en legde hem op de grond."

"De dertiende juli, om dertien uur, in de dertiende etappe. Tel de twee cijfers van zijn rugnummer 49 samen: ook dertien. Het jaar '67, ook die twee cijfers vormen samen dertien. Als het noodlot het wil..." Fernand Tuytens (86) zucht en staart naar oude zwart-witfoto's aan de muur van zijn bureau. Daarop staat hij onder meer naast Lomme Driessens, die de oud-beroepsrenner overtuigde om zijn fietsenzaak achter te laten en zijn vaste mecanicien te worden. Tussen de vele kaders hangt ook een beeld van een klimmende Tom Simpson op de flanken van de Mont Ventoux. "De race naar de dood", zegt hij met zachte stem. "Die fatale Tourdag zal ik nooit vergeten."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!