Saartje Vandenbroucke neemt afscheid van de achtervolgingsploeg voor de Spelen in Tokio

Saartje Vandenbroucke neemt afscheid van de nationale pisteploeg, maar laat de deur wel op een kier staan. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Ze gaf het enkele maanden geleden al aan: deze zomer zou Saartje Vandenbroucke een keuze maken over haar toekomst. De afgelopen jaren fietste de Hollebeekse als het ware van de weg naar de piste en terug. Een combinatie die steeds moeilijker werd. Vooral de selecties met de nationale pisteploeg gingen steeds zwaarder wegen. En dus moesten er knopen worden doorgehakt.

Saartje Vandenbroucke (22) geldt al jaren als een groot talent, alleen had ze dit seizoen het gevoel dat ze een beetje bleef hangen. Het was ook niet evident om weg- en pistewedstrijden doorheen het jaar te blijven afwisselen. “Even voor de duidelijkheid: het is niet zo dat ik de piste vaarwel zeg”, beklemtoont de Hollebeekse. “Ik doe het nog steeds ontzettend graag en zal ook in de toekomst nog geregeld op de piste koersen. Waar ik wel een punt achter zet, is het project van de ploegenachtervolging met de nationale ploeg.”

Geen Olympische Spelen

Saartje maakte nochtans deel uit van het kwartet dat zou toewerken naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020, maar voor haar hoeft het niet meer. Ze hekelt vooral de werking van de nationale bond en de sfeer die soms rond de ploeg hing. “Het is zeker niet zo dat alles slecht was. Ik heb op het EK naar de ploegenachtervolging gekeken en zal de meisjes ook in de toekomst blijven volgen. Ik ben blij dat ze het goed gedaan hebben en hoop dat ze het ook op de Spelen goed zullen doen.”

“Er werd niet echt naar ons geluisterd en we kregen weinig steun, maar vooral het plezier was weg”

“Ik kon me echter gewoon steeds moeilijker opladen voor een selectie met de Belgische ploeg. Het zijn vaak verre en lange verplaatsingen. Je bent dan een kleine week weg om vier kilometer te rijden. En voor de rest zit je maar wat te kijken op je kamer… Op den duur ga je dan nadenken: doe ik dit nog graag? Ik had ook niet echt het gevoel dat er naar de rensters geluisterd werd. Men stippelde een plan voor je uit: jij rijdt die manches, die wegkoersen passen in je voorbereiding, die niet… En als de prestaties tegenvielen, kreeg je maar weinig steun.”

Saartje Vandenbroucke neemt afscheid van de achtervolgingsploeg voor de Spelen in Tokio
© BELGA

“Er zijn zeker zaken die beter kunnen. Maar de voornaamste reden om ermee op te houden, was dat het plezier verdwenen was. En aan een renster zonder motivatie heeft niemand iets. Echt blij waren ze niet bij de bond met mijn beslissing, maar dit was een keuze die ik moest maken. Al blijft de deur wel op een kier. Mocht de werking wat verbeteren en het project groeit met enkele sterke meisjes erbij, dan ben ik bereid om nog eens in te springen”, zegt Saartje.

Mooi najaar

Ook deze winter zal het talent van Doltcini-Van Eyck Sport dus nog op de piste te bewonderen zijn, zij het niet langer in een Belgisch truitje. Maar eerst wil de universiteitsstudente nog een mooi seizoenseinde op de weg afwerken. “In juli heb ik eerst tien dagen niets gedaan en dan ben ik weer drie weken beginnen op te bouwen. In de Erondegemse Pijl heb ik de competitie hervat en daar had ik best een goed gevoel. Dat belooft voor het vervolg.”

Saartje Vandenbroucke neemt afscheid van de achtervolgingsploeg voor de Spelen in Tokio
© BELGA

“Het hoofddoel van dit najaar wordt ofwel een rittenkoers in de Ardèche ofwel de Lotto Belgium Tour. Als ik naar de Ardèche ga, is dat vooral om sterker te worden met het oog op 2019. In de Belgium Tour zou ik mezelf wat meer in de kijker kunnen rijden. We zijn er met de ploeg nog niet uit wat het zal worden, maar het kan alle twee leuk worden. Aan motivatie zal het mij in ieder geval niet ontbreken”, besluit Saartje Vandenbroucke. (BVS)