“Rustdag is rustdag”, quote van Thomas De Gendt

Marc en Jens Desender
Marc en Jens Desender Vader en zoon in Tour de France

De haan kraaide na de nederlaag van de Fransen alleen nog in Andorra. Daar wordt op 12 juli gestart voor de etappe naar Revel.

Op het parcours van bij de start de Port d’Envalira, het dak van de Tour met 2.408 meter. Met de fiets de voet van de col opzoeken is niet zo eenvoudig. Twee tunnels kunnen we nemen, de derde kunnen we vergeten. We belanden zo aan le Village Départ waar alle verkeer al verboden is ook al start de rit pas morgen. Een vriendelijke agente opent voor ons de dranghekkens en we kunnen starten aan de Envalira.

Opvallend zijn het aantal Tourrenners op de berg, op hun rustdag moeten ze losrijden en berg of geen berg, gefietst zal er worden. Op 10 km van de top passeren we het hotel van Lotto Soudal en Cofidis. We stoppen voor een babbel met Thomas De Gendt. “Het wordt moeilijk om nog die bolletjestrui te pakken. Maar ik doe mijn best om het Pinot en Majka knap lastig te maken. Ik hou wel rekening dat Pinot al dubbel zoveel punten heeft. Maar is er nog de Envalira morgen. De Souvenir Henri Desgrange ook. We zullen zien hoe de benen aanvoelen.”

Klaar voor Vive le Vélo

Aan het hotel neemt De Gendt samen met Roelandts en Greipel de weg naar beneden. “Rustdag is rustdag, gewoon een paar kilometers dalen tot de start en dan rustig naar boven. Morgen is het pas weer koers.”

Galopin neemt links en rijdt de col op samen met de Fransen uit het Cofidisteam. Wij hebben een babbel met Jérôme Cousin, aan zijn vijfde Tour bezig maar nog nooit zo’n zware Tour gereden. “Vooral deze etappes in de Pyreneeën zijn heel erg lang en er wordt al gekoerst van bij de start.’ Boven draaien de profs terug naar Andorra, wij fietsen rechtdoor over de Envalira naar Frankrijk en eindigen deze etappe van onze Tour in Dreulhe, waar de tussensprint ligt van de etappe van dinsdag. Op een paar kilometer verder zit Karl Vannieuwkerke op dinsdag 12 juli voor z’n eerste Vive le Vélo in Mirepoix. Eindelijk!