Rudy De Bie laat Klaas Vantornout thuis voor EK veldrijden

Klaas Vantornout is de huidige Belgisch kampioen veldrijden. © Belga
Redactie KW

Bondscoach Rudy De Bie heeft Belgisch kampioen Klaas Vantornout niet opgenomen in zijn selectie voor het EK veldrijden.

Twaalf namen mocht De Bie selecteren bij de mannen elite. In de definitieve selectie werd Vantornout maandagmiddag niet opgenomen. De Belgische kampioen gaf medio oktober ziek forfait voor de Wereldbeker in Valkenburg. Na de infectie hervatte hij in de Poldercross in Kruibeke. Vantornout startte ook in Zonhoven, maar kwam daar zwaar ten val, met als gevolg een spierscheurtje in zijn schouder en een verstuiking in de heup. Hij gaf daarom afgelopen weekend forfait voor de Koppenbergcross wegens niet voldoende hersteld.

Jurgen Mettepenningen, manager van Sunweb-Napoleon Games, hoopte vrijdag nog dat Vantornout zou mogen hervatten op het EK. “Dat zou geen cadeau zijn voor Klaas”, stelt de bondscoach echter. “Een renner, en zeker een Belgisch kampioen, kan niet deelnemen aan een EK als hij niet topfit is. Het is nog altijd een EK, daar tellen alleen ‘de knikkers’. Als je het parcours van Klaas de voorbije weken bekijkt, is het normaal dat hij er niet bij is. Je kan dan beter zijn plaats in de selectie aan iemand geven die wel fit is. Het is verstandiger voor hem dat hij zondag de competitie hervat in Ruddervoorde, de derde manche van de Superprestige. Twee crossen in één weekend is misschien ook wat te hoog gegrepen. Kortom, het is beter dat ik hem thuislaat.”

De Bie had telefonisch contact met Vantornout om hem op de hoogte te brengen van het nieuws. “Ik heb een goede babbel met hem gehad”, zei De Bie. “Klaas had begrip voor mijn keuze. Zo’n niet-selectie betekent niet het einde van de wereld voor hem. Met het oog op wat allemaal nog komt, is hervatten in Ruddervoorde een verstandige keuze. Daar vindt hij een parcours dat hem ligt, hij heeft er al gescoord in het verleden (hij won er in 2013, nvdr.).”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier