Roy Jans wint afsluiter Belgisch wielerseizoen

De Sluitingsprijs Putte-Kapellen is traditioneel de laatste wedstrijd van het Belgische wielerjaar. © BELGA
Redactie KW

Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert) heeft dinsdag de 83e editie van de Sluitingsprijs Putte-Kapellen gewonnen. Na 183,6 kilometer was de 26-jarige Limburger de snelste in een massasprint. Timothy Dupont (Verandas Willems) werd tweede en verzekerde zich van de eindwinst in de eerste editie van de Belgian Cycling Cup. De Nederlander Moreno Hofland spurtte naar de derde stek.

Net voor het ingaan van de tweede ronde, na zowat 15 kilometer koers, ontstond een kopgroep met acht renners. Dat waren Jelle Wallays, Pieter Vanspeybrouck, Gerry Druyts, Arjen Livyns, de Italiaan Danilo Napolitano en de Nederlanders Brian van Goethem, Mike Teunissen en Sjoerd van Kouwenhoven. Zij boekten een maximale voorsprong van 3:00 op het peloton. Met nog 57 kilometer voor de boeg versnelden Wallays en Teunissen. Druyts werd na pech opnieuw ingelopen door de grote groep. De twee leiders mochten aan de laatste drie ronden beginnen met een voorsprong van 1:00 op hun vroegere metgezellen en 1:15 op het peloton. Op 26 kilometer van de finish reed de Tsjech Zdenek Stybar naar de twee leiders toe. Zijn actie leidde tot een algemene hergroepering.

Niet voor lang evenwel. Een valpartij zorgde ervoor dat een totaal verbrokkeld peloton de slotronde zou aanvatten. Kenny Dehaes, Davide Martinelli, Dries De Bondt, Dimitri Claeys, Peter Schulting, Pieter Vanspeybrouck, Nico Brüngger en Gorik Gardeyn waren de voornaamste slachtoffers. Tosh Van der Sande, Boris Dron en Gianni Marchand achtten dan hun moment gekomen om te gaan aanvallen. Achter hen volgde een groep van zowat veertig renners, waarin Topsport Vlaanderen-Baloise en Veranda’s Willems het tempo bepaalden in dienst van hun sprinters. Stybar repte zich op twee kilometer voor de finish naar de leiders toe en zorgde zo opnieuw voor een samensmelting. Jérôme Baugnies en Frederik Frison trokken met een kleine voorsprong de laatste rechte lijn in, maar werden eveneens geremonteerd. Stybar probeerde het nog eens, maar kon de aangekondigde massasprint niet ontlopen. Roy Jans beschikte over de snelste benen en mocht na zes podiumplaatsen in extremis toch nog een zege dit seizoen vieren. Op de erelijst volgt hij de Fransman Nacer Bouhanni op.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier