Ronde van Vlaanderen verlaat Brugge

Revolutie in de Ronde: na 18 (!) jaar verlaat Vlaanderens Mooiste Brugge als startplaats. © BELGAIMAGE
Redactie KW

De organisatie van Vlaanderens Mooiste kiest volgend voor jaar voor Antwerpen als startplaats. Burgemeester Renaat Landuyt is teleurgesteld.

De komende vijf jaar vormt Antwerpen het decor van de start van de Ronde van Vlaanderen. Na 18 succesvolle edities vanuit Brugge, kiest de organisatie van één van de grootste sportevenementen van ons land voor een nieuwe wind. Nadat eerder ook Gent en Sint-Niklaas fungeerden als startplaats, is het nu dus de beurt aan Antwerpen.

Organisator Flanders Classics beschrijft Antwerpen als een startplaats met nationale en internationale uitstraling. “De start van de Ronde op de Grote Markt leent zich er perfect toe om de hippe uitstraling van de stad binnen een prachtig historisch kader te benadrukken. Een combinatie waarmee de Ronde van Vlaanderen zich volledig kan identificeren”, aldus koersdirecteur Wim van Herreweghe.

“Perfecte gastheer”

Flanders Classics benadrukte wel dat de stad Brugge sinds 1998 altijd de perfecte gastheer was voor de Ronde. “De ongelooflijke sfeer op de Brugse Grote Markt zorgde elk jaar en bij elke wielerfan steevast voor een kippenvelmoment. Een memorabele 100ste editie van de Ronde in 2016 was een perfecte afsluiter van dit hoofdstuk. Brugge is een stad waar de Ronde zich altijd heeft thuis gevoeld.”

Toch wordt die Scone volgend jaar dus verlaten. En volgens burgemeester Renaat Landuyt zat dat er al langer aan te komen. “De organisatie had al langer een boon voor Antwerpen”, vertelt hij in Het Laatste Nieuws. “Wij konden evengoed het gevraagde bedrag van 400.000 euro vrijmaken om de start opnieuw bij ons te laten doorgaan. Flanders Classics had gewoon een voorkeur, om andere redenen.”

“Sinds we met Flanders Classics de Ronde in 2009 hebben overgenomen, is altijd al door andere partijen gepolst naar de mogelijkheid om de start te organiseren”, benadrukt organisator Wouter Vandenhaute. “Het vorige Antwerpse stadsbestuur had al interesse. We hebben dat lang afgehouden. Pas als het contract met Brugge afgelopen was, zouden we alles met een frisse blik bekijken. Dat is gebeurd.”

De Muur keer terug

Vijf jaar geleden werd beslist om de beroemde Muur van Geraardsbergen uit het parcours van de Ronde te halen. Maar op dat vlak keert de organisatie in 2017 op zijn stappen terug.

“Een gedetailleerde wegwijzer van het nieuwe parcours volgt na de zomer, maar uiteraard kunnen we al een tipje van de sluier oplichten”, geeft Wim Van Herreweghe mee. “Na de start in Antwerpen volgt een vlakke aanloop langs Herzele en Zottegem richting Oudenaarde voor een eerste passage over de Oude Kwaremont. Dan volgt een serie hellingen in aanloop naar de Muur van Geraardsbergen, terug van weggeweest sinds 2011.”

“Met Antwerpen als nieuw toevluchtsoord voor de mooiste koers van Vlaanderen, kwam ook Geraardsbergen opnieuw in beeld voor een passage van de Ronde. De aanloopstrook leende er zich perfect toe om de Muur van Geraardsbergen toe te voegen aan het parcours”, aldus Van Herreweghe. Gevolg van de nieuwe parcourswijziging is dat de Ronde vanaf volgend jaar West-Vlaanderen volledig links laat liggen. “Ik kan begrijpen dat dat mensen zal ontgoochelen”, aldus Vandenhaute. “Maar Antwerpen en de Muur zullen de Ronde een nog krachtiger elan geven.”

Ook Ronde voor vrouwen en junioren

Naast de Ronde van Vlaanderen voor elite mannen wil Flanders Classics uiteraard opnieuw vol inzetten op de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. Uit het afgelopen wielervoorjaar is gebleken dat het vrouwenwielrennen steeds meer aan populariteit wint en dus verdienen ook nationale en internationale toppers als Jolien D’Hoore, Chantal Blaak, Emma Johansson of Lizzie Armitstead hun plaatsje op dit prachtige nieuwe parcours. Zij mogen zich net als de mannen opmaken voor een passage op de Muur van Geraardsbergen.

Nieuw is dat in 2017 de Ronde van Vlaanderen voor junioren op dezelfde dag zal plaatsvinden als die voor de elite. Met start in Herzele en aankomst op de vesten van de Muur van Geraardsbergen zullen ook zij op dit parcours voor een ongemeend spannende Ronde zorgen.

Dit jaar won Peter Sagan Vlaanderens Mooiste. Benieuwd of de nieuwe startplaats onze Belgische renners kan inspireren.

(OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier