Roeselare één dag in twee gesplitst door de Ronde van Frankrijk

© BELGA
Redactie KW

De Tour de France doet ook Roeselare aan. Een hoogdag voor koersfanaten, maar wel eentje met de nodige verkeershinder in deze wielerstad.


© BELGA

De doortocht van de vijfde etappe van de Ronde van Frankrijk van Ieper naar Arenberg zal pal door het stadscentrum van Roeselare snijden. “Het feit dat de Tour onze stad aandoet, is op zich een hele eer”, aldus burgemeester Luc Martens (CD&V). “We zijn maar wat blij dat de grootste wielerwedstrijd ter wereld in Roeselare te zien zal zijn.” Vooral het feit dat de Tour recht het stadscentrum binnen rijdt, is uniek. “We konden er ook voor geopteerd hebben om de koers langs de rand van Roeselare te laten passeren, maar daar is geen meerwaarde aan. Nu zorgt de Ronde van Frankrijk voor extra cachet. Het past ook volledig in de visie van Roeselare als wielerstad. De koers maakt deel uit van onze ziel.”

De doortocht en bijhorende massa volk zullen natuurlijk voor de nodige verkeershinder zorgen. “Daar zijn we ons van bewust”, aldus Curd Neyrinck van de politiezone Riho. “Het parcours wordt van 10.15 tot en met 15.45 uur afgesloten voor het verkeer. En in het stadscentrum zal dat zelfs enkele uren vroeger zijn, zodat de stadsdiensten de nodige dranghekkens kunnen plaatsen.”

Parcours

De Tour rijdt via de Diksmuidsesteenweg de stad binnen en vloeit via de Wallenstraat, Sint-Michielstraat, Vrouwenstraat en Meensesteenweg door Roeselare. Tourorganisator ASO verbiedt alle verkeer voor en tijdens de doortocht op het parcours. Je zal de bewuste zone dus niet kunnen verlaten. Ook de Rijksweg dwarsen zal dan niet kunnen.”

Twee uur voor de komst van de publiciteitskaravaan wordt het parcours afgesloten. “Dat houdt in dat een kleine driehoek van Roeselare hermetisch dicht zal zijn. Daarom worden alle hulpdiensten politie, brandweer en medische interventieploegen ontdubbeld, met een extra post aan de REO Veiling. Er worden ook ziekenwagens in het centrum van Moorslede en Staden voorzien.”

Parkeerverbod

Woensdag 9 juli geldt er van 1 uur ‘s nachts tot en met 18 uur ‘s avonds een parkeerverbod langs het parcours.

In het stadsgedeelte tussen de Grote Ring en de Westlaan zal tussen 10.15 en 15.45 uur slechts plaatselijk verkeer toegelaten zijn. “In de ‘kleine driehoek’ worden op 9 juli enkel bewoners toegelaten. En wie naar zijn werk moet, raden we aan om voor 10 uur te vertrekken en pas na 16 uur terug te keren. Mensen die de E403 willen oprijden, nemen best de opritten Roeselare Haven en Roeselare-Beveren.”

“De publiciteitskaravaan wordt rond 12.30 uur verwacht en verlaat de stad omstreeks 14.45 uur. De renners komen Roeselare om 14.25 uur binnen en zetten hun weg om 14.40 uur verder.

(PVH)

OB58981_IGTDFRROESok.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier