Rob Leemans wint Handzame Challenge, Joeri Calleeuw en Benjamin Declercq op podium

© COGHE GINO
Redactie KW

De eerste editie van de Handzame Challenge werd gewonnen door Rob Leemans. In een sprint met elf trok de Turnhoutenaar aan het langste eind, voor man in vorm Joeri Calleeuw uit Veldegem en Benjamin Declercq uit Izegem.

Vroeg in de wedstrijd trokken de renners van Lotto-Belisol het peloton op een lijn. Op die manier geraakte een groep van 24 renners weg, maar bij het ingaan van de plaatselijke ronden bleven er nog twaalf renners over in de spits : Belgisch kampioen Jens Wallays, Daan Myngheer, Piet Allegaert en Benjamin Declercq van EFC-Omega Pharma-Quick.Step, Maarten Craeghs, Tiesj Benoot, Amaury Capiot en Rob Leemans van Lotto-Belisol, Joeri Calleeuw en Giorgio Derycke van Jielker Geldhof en enkelingen Jochen Deweer (VL Technics-Abutriek) en Canadees Benjamin Perry (Baguet-MIBA Poorten-Indulek).

Bij het ingaan van de laatste ronde trok Belgisch kampioen Jens Wallays in de aanval. Lotto opende de achtervolging en bij de samensmelting probeerde eerst Maarten Craeghs en later Amaury Capiot er vanonder te muizen. Ondertussen had Giorgio Derycke de rol voorin moeten lossen. Op zo’n vier kilometer scheurde een groepje van vier renners zich los : Benoot, Calleeuw, Craeghs en Leemans. EFC-Omega Pharma-Quick.Step had zich dus laten verrassen en moest alles uit de kast halen om opnieuw aan te sluiten. In de sprint ging de zege uiteindelijk naar Rob Leemans. Hij haalde het voor Joeri Calleeuw en Benjamin Declercq.

Reacties

Man in vorm Joeri Calleeuw was enorm ontgoocheld na de wedstrijd met zijn tweede plaats. “Leemans ging in de sprint naar links waardoor ik even in de remmen moest”, zucht de Veldegemnaar. “Met de vorm van de voorbije weken had ik hier moeten winnen. Maar ja, er waren gewoon te veel renners van Lotto. Ze waren echt sterk. In de finale zat ik alleen, waardoor ik op alles moest reageren. Dat heeft veel krachten gekost. Frustrerend om gaten dicht te rijden en dan andere jongens vanuit je wiel te zien wegspringen…”

Ook Benjamin Declercq was niet te spreken over zijn derde plek. “Ik zat ideaal voor de sprint, maar plots kwamen er drie renners van Lotto naast mij en zat ik vast”, aldus de Izegemnaar. “Uiteindelijk vond ik een opening en ging ik er nog een paar voorbij. Ik was echt de rapste van de kopgroep. Al was het wel al een hele prestatie dat ik in de juiste vlucht zat. Ik weet niet wat er scheelde, maar ik had problemen met mijn fiets. Ik had al diep moeten gaan om naar de vluchters te rijden. Ook in de finale was ik nog een paar keer meegeschoven met een ontsnapping. Een gemiste kans.”

Belgisch kampioen Jens Wallays opende de debatten in de finale en moest op het einde nog diep gaan om de vier vluchters terug te pakken. Hij finishte uiteindelijk als zevende. “Ik had een paar keer geprobeerd om alleen weg te geraken om mijn ploegmaats in een zetel te zetten. Maar het omgekeerd gebeurde”, aldus de Stadenaar. “Toen ik gegrepen werd, trokken de jongens van Lotto in de aanval en moesten wij constant in de achtervolging. Misschien hebben we ook iets te lang gewacht om het initiatief te nemen. Toen we het gat op het einde hadden toegereden, hebben we de kaart van Benjamin getrokken. Jammer dat hij ingesloten geraakte en dat we het niet hebben kunnen afwerken, maar Lotto was net iets sterker.”

(SM)

Top tien

1. Rob Leemans

2. Joeri Calleeuw

3. Benjamin Declercq

4. Amaury Capiot

5. Tiesj Benoot

6. Jochen Deweer

7. Jens Wallays

8. Benjamin Perry (Can)

9. Maarten Craeghs

10. Daan Myngheer

De volledige uitslag vind je hieronder.

Volledige uitslag Handzame Challenge.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier