Riabushenko sprint naar goud bij beloften op EK wielrennen in Plumelec

© Jonathan P. Larsen/Diadem Images
Redactie KW

Voor de West-Vlamingen Benjamin Declercq (Izegem) en Emiel Planckaert (Zwevegem) was geen rol van betekenis weggelegd.

Elf rondjes van 13,7 km, goed voor een totaal van 150,7 km, kregen de beloften voorgeschoteld in Plumelec. De Belgen waren geen favoriet, maar dat belette niet dat ze zich in de strijd wilden gooien. Al na zo’n 5 km werd een vroege vlucht op poten gezet met tien renners: Zimany Krisitan, Jan Kovar, Nans Peters, Peeter Pung, Tobias Foss, Mateusz Grabis, Sergey Rozin, Matthis Reutimann, Dusan Rajovic en onze landgenoot Nathan Van Hooydonck, maar veel voorsprong kregen ze nooit van het peloton en na zo’n 20 km werden ze ingerekend door het peloton.

Vervolgens probeerden nog enkele renners weg te glippen, maar lang bleven ze nooit voorop. De Brit Jonathan Dibben reed lange tijd alleen, maar ook zijn poging strandde op 42,5 km van het eind. In de ontsnapping met de Franse topfavoriet David Gaudu, de Italiaan Vincenzo Albanese en de Rus Artem Nych op de Cadoudal zat wel meer vuur. Het trio sprokkelde snel 30 seconden voorsprong en een achtervolgend groepje met zes renners, onder meer Lennard Kamna, de kersverse Europese kampioen tijdrijden, zette een tegenaanval op, beet zich de tanden stuk op het trio.

De Belgen waren niet vertegenwoordigd vooraan en dus moest er gewerkt worden in het peloton dat op 1:10 volgde op zo’n 20 km van het eind. Drie landgenoten vervulden hun plicht en de bonus zakte, al werd het wel nog heel spannend want Albanese werd op amper 250 meter van de finish opgeraapt. In de sprint leek Bjorg Lambrecht het te halen, juichte hij ook over de meet, maar na afloop bleek de Wit-Rus Alexandr Riabushenko nog net iets sneller. Het brons ging naar de Italiaan Andrea Vendrame.

Riabushenko volgt op de erelijst de Slovaak Erik Baska op.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier