REPORTAGE Guillaume Van Keirsbulck bereidt zich voor op het nieuwe wielerseizoen in de Ronde van Qatar

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

In de Ronde van Qatar wil de Ledegemnaar naar zijn beste vorm toegroeien en zijn kopman Tom Boonen aan zeges helpen.

Na de Tour de San Luis in Argentinië vertrok Guillaume Van Keirsbulck vorige vrijdag naar Qatar voor zijn tweede voorbereidende ronde op het klassieke voorjaar. De Ledegemnaar, die op 14 februari zijn 23ste verjaardag mag vieren, probeert er na rugklachten naar zijn beste vorm toe te groeien én zijn kopman Tom Boonen aan ritzeges te helpen.

“Een vlucht van zes uur valt heel goed mee”, lacht Guillaume Van Keirsbulck die voor de Tour de San Luis maar liefst 13 uur op het vliegtuig zat. “Mijn voorbereiding verliep niet volgens plan. Ik sukkelde immers een tijdje met mijn rug. Daarom heb ik in Argentinië in dienst van de ploeg gereden als training. Ondertussen heb ik hier in West-Vlaanderen al een paar keer goed kunnen trainen. Hopelijk kan ik in Qatar geleidelijk aan naar mijn betere vorm toegroeien.”

“Met welke verwachtingen ik naar Qatar trek? Vooral om mij in dienst van de ploeg te stellen en Tom Boonen aan ritzeges te helpen. Ik verwacht dat hij er al heel goed zal zijn en dat hij erop gebrand zal zijn om enkele ritzeges mee te pakken. Met uitzondering van vorig seizoen is er normaal altijd enorm veel wind in Qatar. Dat spreekt wel in het voordeel van onze ploeg. Veel is er uiteraard niet te zien tijdens de koers zelf. Het zijn allemaal rechte stukken door de woestijn. En als er eens een bocht inzit, sprint iedereen ernaartoe, omdat ze bang zijn dat het peloton op een lint getrokken zal worden. De accommodaties zijn wel enorm luxueus en alle renners vertoeven in hetzelfde hotel. Dat is wel eens plezant. Het is heel anders koersen dan hier.”

Mondstuk

Guillaume Van Keirsbulck sukkelde al een tijdje met de rug, maar de kans is groot dat het euvel van de baan is. “Na de Tour de San Luis ging ik op consultatie naar Jean-Pierre Meersseman in Milaan om te kijken of ik zo’n bite of mondstuk nodig had, zoals Gianni Meersman er ook een heeft. Uit onderzoek is gebleken dat dat het geval is. Na de Ronde van Oman vlieg ik naar Italië om er mijn mondstuk op te halen. Dat zou mij van mijn rugproblemen moeten afhelpen, want ik heb geen zin om mij te laten opereren. In afwachting rijd ik rond met een voorlopig mondstuk. Tijdens mijn trainingen voelde ik dat ik weer meer power in de benen heb. Hoopgevend.”

De Ledegemnaar is er immers op gebrand om zich dit seizoen te tonen. “In de grote klassiekers staat uiteraard alles in het teken van Tom Boonen, maar in de kleinere koersen mag ik van de ploegleiding dit seizoen mijn kans gaan. Dan denk ik onder meer aan Nokere Koerse, Le Samyn en de Driedaagse van West-Vlaanderen. Vooral in die laatste koers zou ik met mijn goede tijdrit in staat moeten zijn om dicht te eindigen in het eindklassement.”

“Van welke andere West-Vlamingen we dit seizoen iets mogen verwachten? Dan denk ik in eerste instantie aan mijn ploegmaat Julien Vermote. Ik zag hem in Dubai al kilometers aan kop sleuren in dienst van Cavendish. Zijn conditie is al dik in orde. Daarnaast is Yves Lampaert een renner om in het oog te houden. In de toekomst zal dat een grote concurrent voor mij worden. Hij kan immers heel goed zijn mannetje staan in de klassiekers en heeft bovendien een heel sterke tijdrit in de benen.”

(SM)

>> De Ronde van Qatar vindt plaats van zondag 9 februari tot en met vrijdag 14 februari.

>> Naast Guillaume Van Keirsbulck nemen ook de West-Vlamingen Nikolas Maes, Jens Keukeleire, Jelle Wallays, Jarl Salomein, Zico Waeytens, Pieter Vanspeybrouck en Stijn Devolder deel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier