Renners van vijf teams rijden de Ronde met camera’s op fiets

Redactie KW

Voor het eerst zullen er renners rondrijden met camera’s op hun fiets tijdens de Ronde van Vlaanderen. De organisatie en Velon, een vereniging van 11 World Tourteams, hebben daartoe een akkoord bereikt.

Vijf teams verklaarden zich akkoord om een kleine camera op hun fiets te monteren. Het gaat om Giant-Alpecin, Cannondale-Garmin, Lampre, Lotto Soudal en Trek Factory Racing. Om welke renners het gaat, is nog niet duidelijk. De doelstelling van Velon, opgericht in november 2014, was onder meer om de wielersport aantrekkelijker te maken, dit door onder andere nieuwe vormen om de sport in beeld te brengen te promoten. Daartoe is nu de eerste stap gezet in de Ronde van Vlaanderen.

Eerder al pakten wedstrijdorganisatoren uit met deze nieuwe technologie. Zo werden voor het eerst camera’s gemonteerd in de Tour de France van 2014 bij enkele renners om de koers vanuit het perspectief van de renners te kunnen zien. Dat zal nu dus ook gebeuren in de Ronde.

We hebben altijd al geprobeerd om het wielrennen dicht bij het publiek te brengen

“Dit is de 99e editie van de Ronde van Vlaanderen”, aldus Gilbert Van fraeyenhoven van Flanders Classics. “We hebben altijd al geprobeerd om het wielrennen dicht bij het publiek te brengen. Deze nieuwe technologie geeft ons daartoe die mogelijkheid. Eerder al waren we de eerste om on-board camera’s toe te laten in de wagen van de ploegleiders. Sinds 2011 levert dit mooie beelden op. Nu slaan we ook deze weg in.”

“Dit is een uitzonderlijke wedstrijd met enorm veel geschiedenis”, aldus Graham Bartlett, CEO van Velon. “We zijn blij dat we hier ook de koers in beeld kunnen brengen via de renner. Het zal een experiment zijn om te camera’s te testen op de kasseien en te zien welke de beeldkwaliteit is. Ik kijk uit naar de resultaten.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier