Quick-Step en Lotto Soudal enige WorldTour-teams in Dwars door West-Vlaanderen

De eerste editie werd gewonnen door de Nederlander Jos van Emden, die in een sprint met twee de Zwitser Silvan Dillier klopte. © Coghe
Redactie KW

Met Quick-Step Floors en Lotto Soudal tekenen alleen de Belgische WorldTour-teams op zondag 4 maart present voor de tweede editie van Dwars door West-Vlaanderen.

Het deelnemersveld voor de tweede wedstrijd in de Napoleon Games Cup wordt verder opgevuld met twaalf professioneel continentale ploegen en acht continentale teams. “De overvolle WorldTour-kalender, met onder andere de Strade Bianche en Parijs-Nice zorgen ervoor dat de grote teams onze wedstrijd links laten liggen”, verklaart koersdirecteur Peter Brackez. “Vorig jaar hadden we nog de interesse van Quick-Step Floors, Lotto Soudal, BMC, FDJ, en LottoNL-Jumbo. Alleen die eerste twee teams zakken dit jaar nog af naar Nieuwpoort. Het aantal renners binnen de WorldTour-ploegen is ook gevoelig teruggeschroefd. Bovendien is het voor de teams logistiek niet simpel om op twee of drie verschillende plaatsen actief te zijn.”

Wellicht een meer open koers

“Doordat we nu slechts twee WorldTour-teams aan de start hebben, krijgen we wellicht een meer open koers. De kwaliteit van de renners is meer genivelleerd. Let wel, ook bij de professioneel continentale teams zitten er enkele kleppers, zoals Bryan Coquard (Vital Concept) om er maar eentje op te noemen. Wout van Aert staat dan weer niet op de voorlopige deelnemerslijst van zijn team. De kans is volgens teammanager Nick Nuyens groot dat Van Aert met de Veranda’s Willemsploeg alsnog startrecht krijgt in de Strade Bianche.”

Ook bij de professioneel continentale teams zitten er enkele kleppers

In Nieuwpoort wordt ter hoogte van de Vismijn gestart voor een tocht van 189,3 kilometer, met passages in Middelkerke, Gistel, Diksmuide en Ieper, om zo het Heuvelland in te trekken. Met de Kemmelberg volgt na 73 kilometer de eerste beklimming, gevolgd door de Rodeberg. Via Westouter, Poperinge en Kortemark wordt koers gezet richting Ichtegem, waar na 137,3 kilometer nog vier plaatselijke ronden wachten van elk 13 kilometer, met daarin twee kasseizones en de beklimmingen van de Keiberg en de Catteberg.

Parcours blijft behouden

“Aan ons parcours werd vrijwel niet geschaafd”, zegt Brackez. “Wij hielden eraan om na een uitstap via het Heuvelland om via brede wegen koers richting Ichtegem te zetten. Hopelijk hebben we op 4 maart wat beter weer in vergelijking met onze uitgeregende eerste editie.” Die eerste editie werd gewonnen door de Nederlander Jos van Emden, die in een sprint met twee de Zwitser Silvan Dillier klopte.

Het bestuur van Dwars door West-Vlaanderen.
Het bestuur van Dwars door West-Vlaanderen.© Coghe

Krant van West-Vlaanderen bekroont in Dwars door West-Vlaaanderen de beste West-Vlaming in de uitslag. De winnaar wordt 300 euro toegekend.

(Belga)

De deelnemende ploegen:

WorldTour-teams: Quick-Step Floors (met Rémi Cavagne en Maximiliano Richeze), Lotto Soudal (met Moreno Hofland, Sander Armée en Jelle Vanendert)

Professioneel continentale ploegen: Vital Concept (met Bryan Coquard), Cofidis (met Dimitri Claeys), Wanty-Groupe Gobert (met Xandro Meurisse), Veranda’s Willems-Crelan (met Stijn Devolder), Sport Vlaanderen-Baloise (met Maxime Farazijn), Direct Energie (Fra), WB-Aqua Protect-Veranclassic (Bel), UnitedHealthcare (VSt), Roompot-Nederlandse Loterij (met Pim Ligthart), Fortuneo-Samsic (Fra), CCC-Sprandi (Pol), Gazprom-Rusvelo (Rus)

Continentale teams: Cibel-Cebon (met streekrenner Gianni Marchand), Tarteletto-Isorex (Bel), Beat CC (Ned), Differdange-Losch (Lux), SEG Racing Team (Ned), Delta Cyclingteam Rotterdam (Ned), Monkey Town CT (Ned), Joker-Icopal (Noo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier