PK veldrijden in Lichtervelde een groot succes

Gerben Kuypers. © Foto Coghe
Redactie KW

Het provinciaal kampioenschap in Lichtervelde op zaterdag heeft voor weinig verrassingen gezorgd. Van de dames jeugd tot en met de masters werd de titelstrijd er een tussen de aangekondigde favorieten. Het kampioenschap werd zowel sportief als extrasportief een groot succes.

Kris Lapere wint vlot

De masters B, C en D vertrokken om 11 uur als eerste voor hun kampioenschap. Kris Lapere (masters B) ging er als een pijl van door en nam onmiddellijk de kop. Deze zou hij niet meer afstaan tot aan de finish. In de twee ronde reed hij zijn laatste gezel los en bouwde daarna stelselmatig zijn voorsprong uit. Kris Verhooghe mocht als tweede mee op het podium en Bjorn Rondelez als derde. “Ik had niet gedacht de titel te kunnen pakken. Het was een snelle cross en niet zo zwaar doordat er amper modder lag. Toch kon ik winnen en hier ben ik natuurlijk zeer blij mee”, vertelt Lapere. Bij de masters C won Dirk Dekeerle en bij de masters D werd Franki Holvoet kampioen.

Pieter Dewitte volgt zichzelf op

De amateurs en de masters A vertrokken om 12 uur voor hun kampioenschap. Pieter Dewitte startte goed maar werd plots door een valpartij op achtervolgen aangewezen. Ondertussen had Korneel De Viaene de kop in het kampioenschap genomen en leek hij op weg naar de titel. Dit was zonder Dewitte gerekend die in de laatste 500 meter alsnog de aansluiting kon vinden. Door een lekke band kwam De Viane niet aan sprinten toe en won Dewitte. De Viane werd nog tweede voor Jorn Montaigne. “Normaal ging ik zelf niet van start gaan door een kuitblessure. Gelukkig werd ik overhaald om toch te starten en met succes. Naast mijn Belgische titel eerder dit seizoen verleng ik nu mijn provinciale titel en is mijn seizoen meer dan geslaagd”, vertelt Dewitte.

Gruwier voor de vierde opeenvolgende keer

Doordat Kendric Van Grembergen niet startte bij de masters A kreeg de andere favoriet Steve Gruwier vrij spel. Hij zette in de eerste ronde al de koers naar zijn hand en reed lang op kop met enkele amateurs. Rond halfweg koers moest hij de rol lossen, maar kon hij zijn vierde positie handhaven. Dit was voldoende voor de provinciale titel bij de masters A. “Het parcours was redelijk snel en normaal is dit niet mijn ding. Toch kon ik mijn vierde opeenvolgende titel binnenhalen waar ik zeer tevreden mee ben”, vertelt Gruwier.

Yente Peirens voor derde keer op rij

De eerstejaars nieuwelingen reden samen met de tweedejaars hun kampioenschap. Yente Peirens profiteerde hier optimaal van en kon in een groep met tweedejaars naar de zege snellen. Yente Peirens haalde het voor lokale favoriet Joran Wyseure en Tjorven Vanparys “Na een goede start kon ik aanpikken bij een groepje tweedejaars. De laatste ronde liet ik het wat lopen doordat ik wist dat mijn derde titel op een rij binnen was”, vertelt Peirens.

Kuypers maakt favorietenrol moeiteloos waar

Van start tot finish reed Gerben Kuypers aan de leiding bij de tweedejaarsnieuwelingen. De pion van Lares-Doltcini reed in de eerste ronde weg op en bleef daarna druk zetten op zijn tegenstanders. Daardoor kon hij zijn voorsprong behouden en provinciaal kampioen worden voor Andres Verdonck en Wannes Vandenbussche. “Vanaf dat ik een gat kon slaan, bleef ik mijn eigen tempo rijden. Dit was voldoende om eindelijk de zegebloemen mee naar huis te nemen. Vorig jaar was ik er dicht bij, maar toen remde pech mij af”, vertelt Kuypers.

Vermeersch wint ondanks slechte start

Bij de dames jeugd kon Eva Vemeersch haar status als favoriet waarmaken. Ondanks een slechte start waarbij ze uit haar klikpedaal schoot, kwam ze snel op de voorposten van de dameswedstrijd. De Oost-Vlaamse Elise Anthonissen slaagde er wel in weg te rijden van Vermeersch, maar als eerste West-Vlaamse was de titel al vlug binnen. Ze haalde het voor Tine Vandenheede en Kyenta Vanwalleghem. “Ik begon niet te twijfelen na mijn slechte start en zette de scheve situatie snel recht. Nadat Anthonissen wegreed, probeerde ik mijn voorsprong op de achtervolgers te behouden. Dit lukte en zo kon ik de titel binnenhalen”, zegt Vermeersch.

Bekaert van start tot finish

Bij de junioren waren Yentl Bekaert en Arno Debeir de renners om in het oog te houden. Bekaert zette Debeir vanaf het begin onder druk en kon zo meter per meter wegrijden. Zijn voorsprong bleef comfortabel tot in een valpartij in de voorlaatste ronde. Bekaert sprong snel terug op zijn fiets en liet Debeir niet meer terugkeren. Zo kon de Zonnebekenaar de provinciale titel binnenhalen voor Debeir en Niels Vandermeulen. “Na een moeilijk begin van het seizoen is dit een opsteker. Vanaf nu bekijk ik het cross per cross en zien we wel wat er nog uit de boot valt”, vertelt Bekaert.

Yentl Bekaert.
Yentl Bekaert.© Foto Coghe

Berne Vankeirsbilck klasse te sterk

Berne Vankeirsbilck zette met groot gemak het kampioenschap voor beloften naar zijn hand. De beloften reden samen met de elite zonder contract, maar dit deerde de Harelbekenaar niet. Tot halfweg koers kon hij de latere kampioen bij de elites zonder contract Vinnie Braet voorblijven. Daarna moest hij Braet laten gaan en reed hij op eigen tempo naar de titel bij de beloften. Vankeirsbilck had op de streep een ruime voorsprong op de nummer twee Brecht Vandenheede en de nummer drie Nick Van De Kerckhove. “Een provinciale titel is altijd zeer belangrijk. In het begin van het seizoen was de moraal wat weg, maar ik ben blij het plezier in het crossen teruggevonden te hebben”, zegt Vankeirsbilck.

Berne Vankeirsbilck
Berne Vankeirsbilck© Foto Coghe

Braet wint, Van Compernolle baalt

Topfavoriet Kenneth Van Compernolle kon na een valpartij bij de start de provinciale titel al snel vergeten. Die andere topfavoriet Vinnie Braet kende een moeilijke start door een verkeerde bandenkeuze. Pas vanaf halfweg koers kon hij de kop van de koers opeisen. Braet sloeg snel een gat en kon dit volhouden tot aan de meet. Ruben Vandevelde en de onfortuinlijke Kenneth Van Compernolle mochten als twee en drie mee op het podium. “In het begin kende ik wat problemen doordat ik met griffo’s was gestart. Vanaf ik gewisseld had, ging het veel beter en kon ik naar mijn vierde overwinning van het seizoen rijden. Nu werk ik toe naar het Belgisch kampioenschap voor elite zonder contract waar een podiumplaats er zeker en vast inzit”, vertelt Braet.

(Simon Dekaezemaker – foto’s Coghe)