Piet Casteleyn maakt comeback in het wielerpeloton

DD
Redactie KW

Na een lange afwezigheid maakt Piet Casteleyn als eliterenner zonder contract dit seizoen een comeback in het wielerpeloton. De 33-jarige Bredenaar wil zich meteen onderscheiden. “Het is toch de bedoeling om deze zomer een paar keer top tien te rijden.”

Piet Casteleyn (33) zette ondertussen acht jaar geleden een punt achter zijn carrière. “Ik weet eigenlijk zelf niet meer waarom. Ik was het gewoon een beetje beu zeker? Twee jaar geleden ben ik al eens herbegonnen, maar we hebben dan in die periode een huisje gekocht. Dat huis is nu grotendeels in orde, waardoor ik weer tijd heb voor de koers.”

De wielermicrobe keerde op een vrij opmerkelijke manier terug. “Het is eigenlijk begonnen door de laatste drie jaar telkens met de fiets naar mijn werk in Brugge te rijden. Mijn werk achter de vuilniskar is trouwens ook ideaal om in conditie te blijven.”

Noordzeemeeuw

In de zoektocht naar een nieuwe ploeg kwam de Bredenaar via Filip Deschuytter snel bij Noordzeemeeuw terecht. “De cirkel is rond, want ik ben 20 jaar geleden als jong gastje gestart bij De Zeemeeuw. Neill, het 10-jarig zoontje van mijn vriendin, is beginnen BMX’en bij Noordzeemeeuw en zo ben ik ook aan de praat geraakt. Ik vind het wel plezant dat we nu in dezelfde ploeg rijden. Ik ben trouwens gezegend met een goede vriendin die veel voor me doet.”

“Het is mijn ambitie om in de komende jaren weer grotere koersen te rijden”

Bij zijn nieuwe team heeft Casteleyn zo goed als geen ploegmaats. “Op het laatste was dat bij MEZ ook zo. Ik kan dus mijn eigen ding doen, al is het jammer dat ik daardoor geen grote koersen kan rijden. Het is toch wel mijn ambitie om in de komende jaren eventueel toch weer in grotere koersen aan de start te kunnen staan.”

Accordeon

Bij zijn vorige comeback haalde de elite zonder contract zijn acht jaar oude Trek van stal. “Ik had die fiets indertijd nog in occasie voor een prijsje gekocht van Koen Demuynck. Nu heb ik van mijn moeder een Specialized Tarmac gekregen. Ik ben haar heel dankbaar voor dat mooie cadeau, want het verschil is vooral bij het optrekken enorm. Vergeleken daarmee is die andere vélo precies een accordeon (lacht).”

Piet Casteleyn maakt comeback in het wielerpeloton
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Op Paasmaandag reed Piet Casteleyn in Zwevezele zijn eerste echte wedstrijd op zijn nieuwe vehikel. “Het peloton is uit koers genomen toen we drie minuten achterstand hadden, maar ik ben wel tevreden over mijn koers. Ik kon goed mee, ook als het rap ging. Ik ben redelijk stuurvaardig, zoiets verleer je toch niet. Deze zomer wil ik weer meestrijden met de beteren. Ik richt me vooral op de koersen in eigen streek en heb me al ingeschreven voor een paar criteriums”, besluit de Bredenaar. (ACL)