Piet Allegaert & Trek:(nog) geen cont(r)act

Piet Allegaert is sinds 2017 prof bij Sport Vlaanderen-Baloise. (Belga) © BELGA
Tom Vandenbussche

Een week geleden meldde een dagkrant dat Piet Allegaert (23) dicht bij een overstap naar Trek-Segafredo staat. Dat nieuws lijkt echter voorbarig, want de tweedejaars van Sport Vlaanderen-Baloise hoorde niets van de WorldTour-ploeg waar hij in 2016 nog stage bij liep. “Het is een gerucht.”

“Het nieuws dat ik zogezegd naar Trek-Segafredo ga, is een gerucht, want ikzelf weet daar niets over. Ik weet niet hoe dat in de krant is kunnen terechtkomen. Maar wat als het waar is? (grijnst) Ja, dan zou ik natuurlijk gecharmeerd zijn. Ik heb er als belofte stage mogen lopen. Het is een mooie ploeg. Dirk Demol zegt ook altijd goeiendag als hij me ziet, net als het personeel waarmee ik in 2016 op stage was. Neen, ik zou geen seconde twijfelen als Trek-Segafredo me een voorstel doet.”

Net als Aimé De Gendt

Piet Allegaert is niet de enige van Sport Vlaanderen-Baloise die in deze onzekere situatie verkeert. Ook Aimé De Gendt zou interesse van CCC, het huidige BMC, genieten. “Maar ik had Aimé mee naar de Ronde van Denemarken en zelf weet hij van niets”, geeft ploegleider Hans De Clercq aan. “Wat Piet betreft: ik weet niet of er iets van waar is, maar volgens wat ik hoor, is hij zelf niet op de hoogte van de interesse.” De Clercq zou Allegaert alleszins liever nog een jaartje aan boord houden. “Het is zijn beslissing. Ik zal hem ook zeker niet tegenhouden en Trek-Segafredo is een mooie ploeg, maar zelf zou ik nog wat wachten. Na dit jaar weet Piet ook wat het is om na een tegenslag terug te vechten. Na die gebroken enkel reed hij nog enkele goeie koersen, maar ik vind het nog wat te vroeg. Ik zou het wel begrijpen: het is en blijft de WorldTour, hé. De verleiding is groot.”

“Ik vind het nog wat te vroeg voor Piet en zou hem liever nog een jaartje houden”

Zelf kijkt Allegaert met gemengde gevoelens terug op zijn tweede seizoen bij de profs. “Het was niet slecht, maar ik mis een uitschieter. Vorig jaar was alles positief, omdat ik vaak in beeld reed. Maar ik reed wel geen prijs, hé. En geloof me, er is een groot verschil tussen in beeld rijden en prijs rijden. Als renner van een procontinentale ploeg is het in de grote voorjaarsklassiekers ook moeilijk om je plaats op te eisen. In de WorldTour schuiven ze als team op, als enkeling moet je daar niets tegen beginnen. Maar eerst hoop ik op een goeie BinckBank Tour. Neen, niet om zoals vorig jaar in beeld te rijden (en de prijs van de strijdlust te winnen, red.), wel om een deftige uitslag te rijden.”

Neoprofs in 2019

Intussen is het voor Sport Vlaanderen-Baloise koffiedik kijken naar wat 2019 zal brengen. De enige zekerheid is dat Stan Dewulf zijn profdebuut bij Lotto-Soudal maakt. “Aangezien we met een heel jonge ploeg met groeimogelijkheden zitten, begint alles met het aantal jongens dat bij ons zal vertrekken”, legt Hans De Clercq uit. “Afhankelijk daarvan komt er plaats vrij voor enkele neoprofs. Veel zullen dat er niet zijn, want de huidige lichting beloften is niet zo breed. Maar er zijn toch twee à drie renners die we er in 2019 eventueel zullen bijnemen.”

Van West-Vlaamse zijde lijkt niemand zich illusies te moeten maken, maar op langere termijn komt de huidige lichting eerstejaarsbeloften in beeld, Mauri Vansevenant op kop. “De zoon van Wim is inderdaad iemand die op mijn lijst staat”, bevestigt De Clercq. “Maar hij is niet de enige van zijn generatie. Het zou mooi zijn als ik over enkele jaren weer met enkele klimtalenten de lastigere rittenkoersen in het buitenland zoals Coppi e Bartali, kan afwerken.”