Pidcock maakt favorietenrol waar bij de junioren, Yentl Bekaert 14e

Yentl Bekaert eindigde veertiende. © BELGA
Redactie KW

Thomas Pidcock heeft zich zaterdag op het WK veldrijden in het Luxemburgse Bieles tot wereldkampioen bij de junioren gekroond. De Britse topfavoriet toonde zich heer en meester op de spekgladde omloop en haalde het voor zijn landgenoten Daniel Tulett en Ben Turner. Jelle Camps eindigde als eerste landgenoot op een zesde plaats.

Op het spekgladde parcours, door de dooi zaterdagochtend, kregen we al meteen in de eerste bocht een stevige valpartij. Ook onze landgenoot Andreas Goeman raakte daarin betrokken en zou wat later uit de wedstrijd stappen. Het was de Fransman Maxime Bonsergent die het beste weg was en enkele lengtes voorsprong nam op een groepje met de Britse topfavoriet Pidcock, Ben Turner, de Fransman Benoist en onze landgenoot Timo Kielich. Voortdurend wisselden de posities evenwel door de vele glijpartijen, al duurde het wel één ronde vooraleer Pidcock vooraan wist aan te sluiten. Lang zou het duo niet samen blijven, de Brit bleek het behendigst en bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit.

Achter hem volgde een spannende strijd om de medailles. Timo Kielich reed in vierde positie halfweg cross, rukte op naar een derde plaats, maar zou door een valpartij, zijn tweede al, zijn kansen verspeeld zien en terugvallen naar een zevende stek.

Vooraan maakten de Britten er een demonstratie van en behaalden ze niet alleen goud, ook snoepten ze het zilver en brons weg. De Belgen moesten vrede nemen met plek zes voor Jelle Camps, zeven voor Kielich en acht voor outsider, maar wel een zieke, Toon Vandenbosch. Yentl Bekaert uit Passendale kwam als 14e over de streep.

(BELGA – foto BELGA)