Philippe Gilbert sprint naar tweede Belgische titel

26/06/16 om 18:02 - Bijgewerkt om 20:00

Philippe Gilbert is de nieuwe Belgische kampioen op de weg. De BMC-renner haalde het zondag na een loodzware wedstrijd over 231 km met start en finish op een circuit aan Les Lacs de l'Eau d'Heure. In een sprint met twee klopte Gilbert zijn medevluchter Tim Wellens (Lotto-Soudal). Greg Van Avermaet (BMC) werd op een handvol seconden derde en vervolledigde zo het podium. Jürgen Roelandts werd vierde voor Jan Bakelants.

Philippe Gilbert sprint naar tweede Belgische titel

© BELGA

Omzeggens van bij de start trokken uittredend kampioen Van Hecke, Sander Armée, Stef Van Zummeren, Toon Aerts en Laurent Evrard in de aanval. Hun poging werd al snel tenietgedaan. Meer geluk kenden Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Dylan Teuns en Loïc Vliegen (BMC), Laurens De Plus met Nikolas Maes en Pieter Serry (Etixx-Quick Step), Sean De Bie, Bart De Clercq, Tim Wellens, Jelle Wallays en Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Jens Keukeleire (Orica-GreenEdge), Jan Bakelants (Ag2r-La Mondiale), Dries Devenyns (IamCycling), Laurent Evrard (Team 3M), Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert), Sébastien Delfosse (Wallonie-Bruxelles), Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice), Gijs Van Hoecke en Floris De Tier (Topsport Vlaanderen-Baloise). Na zowat 50 kilometer koers bedroeg hun voorsprong 1:22 op het peloton.

Gilbert valt aan

Voor Sean De Bie ging het plots allemaal veel te snel. Zijn plaats voorin werd ingenomen door zijn teamgenoot Jürgen Roelandts die in zijn eentje de kloof overbrugde. Datzelfde voorbeeld probeerde drievoudig Belgisch kampioen Stijn Devolder met Frederik Backaert te volgen maar zijn slaagden niet in hun opzet. Ook de poging van Julien Vermote mondde in niets uit. Met nog 73 kilometer voor de boeg versnelde Thomas De Gendt voorin. Net die tempoversnelling werd zijn teamgenoot Bart De Clercq noodlottig want hij moest zijn metgezellen laten rijden. Op 60 kilometer van de eindmeet ging ook het licht bij Loïc Vliegen uit.

Philippe Gilbert sprint naar tweede Belgische titel

© BELGA

Nog voor het aansnijden van de laatste drie ronden ging Philippe Gilbert aan de boom schudden. Hij kreeg Tim Wellens en Laurens De Plus mee. In geen tijd werd leider Thomas De Gendt opgeraapt. Laatstgenoemde werkte nog even voor Wellens en liet zich dan inlopen. Achter de drie leiders smolt alles samen en kregen we zo een peloton met welgeteld 28 renners. Bakelants probeerde het opnieuw samen met Stijn Devolder, Wout van Aert, Greg Van Avermaet, Pieter Serry en Julien Vermote. Met nog 25 kilometer te rijden ging het voorin veel te snel voor Laurens De Plus.

Tweede titel na Hooglede

Philippe Gilbert en Tim Wellens mochten de slotronde aansnijden met een voorsprong van 1:21 op een achtervolgende groep met Pieter Serry, Julien Vermote, Jürgen Roelandts, Greg van Avermaet, Jan Bakelants, Laurens De Vreese, Sébastien Delfosse en Wout ban Aert. In volle finale trachtte Tim Wellens tot driemaal toe Philippe Gilbert af te schudden maar telkens tevergeefs. In de laatste 250 meter zette Gilbert zich op kop en haalde het van een moegestreden Tim Wellens.

Philippe Gilbert sprint naar tweede Belgische titel

© BELGA

Voor de 33-jarige Gilbert is het de tweede nationale titel op de weg. In 2011 werd hij kampioen in Hooglede. Gilbert volgt op de erelijst Preben Van Hecke op, de verrassende laureaat van 2015 in Tervuren.

(Belga - foto's Belga)

De uitslag:

1. Philippe Gilbert (BMC) de 231 km in 5u46:59 (gem. 39,94 km/u)

2. Tim Wellens

3. Greg Van Avermaet op 0:28

4. Jürgen Roelandts 0:34

5. Jan Bakelants

6. Pieter Serry

7. Sébastien Delfosse

8. Julien Vermote 0:42

9. Wout Van Aert 0:51

10. Laurens De Vreese 1:44

11. Jérôme Baugnies 2:50

12. Dylan Teuns

13. Yves Lampaert

14. Timothy Dupont

15. Sander Armée

16. Maarten Wynants

17. Gert Dockx

18. Nikolas Maes

19. Floris De Tier

20. Jens Keukeleire

21. Ben Hermans

22. Preben Van Hecke 2:56

23. Laurent Evrard 2:57

24. Gijs Van Hoecke

25. Serge Pauwels 3:05

26. Thomas De Gendt 3:13

27. Stijn Devolder 3:17

28. Jelle Wallays 3:28

29. Laurens De Plus 3:47

30. Oliver Naesen

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!