Philippe Gilbert soleert naar fenomenale zege in Ronde van Vlaanderen

© BELGA
Redactie KW

Belgisch kampioen Philippe Gilbert heeft zondag voor een zeer knap nummer gezorgd. De Quick-Step Floors-renner vertrok op dik 50 kilometer van de meet en kwam solo aan in Oudenaarde.

Aan de aankomst in Oudenaarde had Phil een halve minuut voorsprong op Greg Van Avermaet (BMC), de olympische kampioen klopte in de spurt om plaats twee de Nederlanders Niki Terpstra (Quick-Step Floors) en Dylan van Baarle (Cannondale). Gilbert volgt op de erelijst wereldkampioen Peter Sagan op.

Philippe Gilbert soleert naar fenomenale zege in Ronde van Vlaanderen
© BELGA

Op de Muur van Geraardsbergen, op zo’n 90 kilometer van de aankomst, gooiden ploegmaats Tom Boonen en Gilbert een eerste bommetje. Er vormde zich een kopgroep van zo’n vijftien renners, topfavorieten Van Avermaet en Sagan hadden de ontsnapping gemist en waren op achtervolgen aangewezen. Met nog 67 km te gaan rekende de groep Boonen/Gilbert de al in de openingskilometer vertrokken kopgroep in, het verschil met het peloton bedroeg één minuut.

Bij de beklimming van de Oude Kwaremont, op 55 km van de streep, trok Belgisch kampioen en man in vorm Gilbert fors door. Hij ging solo, achter hem smolt alles samen. ‘Phil’ bleef stevig doorrijden, bij de achtervolgers kreeg Boonen met nog 37 km te gaan af te rekenen met pech en gingen Sagan, Van Avermaet, Oliver Naesen en vier anderen in de tegenaanval. De achterstand op Gilbert bedroeg steeds ongeveer één minuut, op 17 km van de meet gingen Sagan, Van Avermaet en Naesen op de Paterberg alledrie tegen het canvas.

Philippe Gilbert soleert naar fenomenale zege in Ronde van Vlaanderen
© BELGA

Vooraan hield Gilbert mooi stand, hij kroonde zich na een prestatie van formaat tot winnaar van de 101e editie van Vlaanderens Mooiste. In de spurt om de tweede plaats hield van Avermaet Terpstra en Van Baarle af.

Top tien:

1. Philippe Gilbert (Bel/QST) de 260,8 km in 6u23:45 (gem: 40,776546 km/u)

2. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) op 0:28

3. Niki Terpstra (Ned/QST) 0:28

4. Dylan van Baarle (Ned/CDT) 0:28

5. Alexander Kristoff (Noo/KAT) 0:52

6. Sacha Modolo (Ita/UAD) 0:52

7. John Degenkolb (Dui/TFS) 0:52

8. Filippo Pozzato (Ita/WIL) 0:52

9. Sylvain Chavanel (Fra/DEN) 0:52

10. Sonny Colbrelli (Ita/TBM) 0:52

(Belga/OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier