Peter Naessens werd in 1985 tweede op het WK puntenkoers voor juniores

Peter Naessens is als bestuurslid van de vzw Roeselare Koerst nog altijd in het wielerwereldje betrokken. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Op 26 juli was het al 33 jaar (!) geleden dat Peter Naessens in het Duitse Stuttgart vicewereldkampioen werd in de puntenkoers bij de juniores. Hij moest het met ruim verschil afleggen tegen de onbekend gebleven Australiër Robert Waller. Peter verzamelde voor de zilveren medaille wel één precieus puntje meer dan de Nederlander Louis de Koning.

“Het jaar voordien was ik er – als eerstejaarsjunior – ook al bij in het Franse Caen, waar ik samen met Giancarlo Derycke, Lorenzo Lapage en Kurt Onclin de ploegenachtervolging reed”, blikt Peter terug. “In de kwalificaties klokten we de tiende tijd (4’44″55) af en waren we meteen uitgeschakeld. Het impact van de pas ingetreden bondscoach Patrick Sercu was nog te gering. We oefenden in die tijd vooral op het Mandescircuit in Meulebeke. Niet ideaal, maar we legden er wel een goede basis voor de volgende jaren.”

Peter combineerde vanaf de late jaren 80 van vorige eeuw met bijval de piste en de weg. Het jaar 1985 bracht zijn mooiste campagne, die zijn koersverhaal in een stroomversnelling bracht. Vooral Laurenz Beauprez, met wie hij nog sporadisch contact heeft, was in die jaren zijn compagnon de route. “Een heerlijk moment viel mij ook te beurt bij mijn deelname aan het WK puntenkoers in Japan 1990, waar Rudy Dhaenens wereldkampioen op de weg werd”, herinnert Peter zich graag. “In mijn WK werd ik niet onaardig negende op 22 overwegend ronkende namen.”

Peter Naessens veroverde zilver na de Australiër Robert Waller. (Foto SB)
Peter Naessens veroverde zilver na de Australiër Robert Waller. (Foto SB)© STEFAAN BEEL

Twee snelheden

Als twintiger kon Peter de fraaie lijn toch niet helemaal doortrekken zoals het van hem verwacht werd na zijn derde plaats (na Eddy Vancraeynest en Nico Roose) in de Ronde van Vlaanderen 1988 en zijn vierde in La Flèche Ardennaise 1989 (gewonnen door de Nederlander Eddy Bouwmans) als jonge liefhebber. Hij kon dus de Vlaamse én de Ardense hoogtemeters aan.

“Er werd evenwel gekoerst aan twee snelheden: een natuurlijke en een onnatuurlijke”, specifieert de Roeselarenaar. “De jaren 90 waren het decennium van epo en andere verboden gevaarlijke middelen, die ik kordaat afwees. Toch draaide ik zeven seizoenen behoorlijk mee in kleinere ploegen en behaalde ik zowat tien overwinningen, waarbij een dagzege in Tour Down Under avant-la-lettre en in de Giro del Capo in Zuid-Afrika. Ik triomfeerde ook driemaal in Kortemark en éénmaal in eigen Roeselare als afsluiter in 1995.”

“De koers heeft mij gevormd en versterkt als mens en veel karakter bijgebracht”

“Ik heb, ondanks de ranzige nevenaspecten, heel veel te danken aan de wielersport”, beklemtoont Peter. “Het heeft mij mede gevormd en versterkt als mens en veel karakter bijgebracht. Indien het te herdoen was, dan zou ik er zeker weer vol voor gaan en wie weet of ik het, in eerlijker omstandigheden, niet veel verder zou geschopt hebben. In het voorkomend geval stopte ik al op mijn 30ste, omdat ik de uitdeinende excessen niet lang kon aanzien”, aldus Peter.

vzw Roeselare Koerst

“Ik doe nu de baan, eerst tien jaar als vertegenwoordiger voor Soubry en nu al twaalf jaar als ambassadeur voor Spa”, vervolgt Peter. “Dat gaat mij bijzonder goed af. Ik kan mij in een vrije sfeer van arbeidsvreugde uitleven én heel nuttig maken voor het bedrijf.”

“De wielersport heb ik ook iets teruggegeven”, meldt Peter. “Ik ben bestuurslid van de vzw Roeselare Koerst, waarvoor ik de verantwoordelijkheid over de contacten om tot een verantwoord ideaal deelnemersveld te komen.”

Ook privé gaat het de inmiddels 51-jarige Peter Naessens helemaal voor de wind. Met zijn echtgenote Désirée Ingels heeft hij twee dochters: een 23-jarige kleuteronderwijzeres Laura en een 17-jarige studente handel Louise. “Ze hebben niet de minste affiniteit met de wielrennerij. Dat mocht, maar moest niet.” (BCA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier