Patrick Lefevere wil ploeg vaste mobiele seingevers in wielerwedstrijden

Patrick Lefevere. © VTM
Redactie KW

Patrick Lefevere kon zich meteen vinden in de beslissing om de voorlaatste rit van de Baloise Belgium Tour te annuleren.

“Er was geen andere optie dan de koers helemaal stop te zetten. Als je negentien renners naar het ziekenhuis moet voeren is het toch wel de moeite? Er waren op dat moment dan ook geen ambulances meer in wedstrijd. Het zou onverantwoord geweest zijn in die omstandigheden verder te koersen”, stelt Lefevere.

“In bepaalde koersen zijn er mensen die één keer op een jaar de koers volgen. Ervaring is heel belangrijk in het wielrennen. Als wij met de volgwagen een peloton voorbij gaan kijken we ook vanwaar de wind komt, hoe de wegen erbij liggen, hoe het peloton reageert en dergelijke meer. In bepaalde koersen wordt de wedstrijd voorafgegaan door een publiciteitskaravaan. Hierdoor worden door die wagens soms steentjes op het parcours gesmeten waardoor de kans op valpartijen meteen weer toeneemt.”

Slotrit van zondag in het gedrang?

“Ik ben er voorstaander van te werken met vaste ploeg mobiele seingevers. Je kan dan als organisator zeggen tegen de verantwoordelijke van het team wij hebben zoveel motards nodig voor onze koers. Je betaalt daarna de factuur en daarmee gedaan. Wanneer je een peloton passeert doe je dat niet in volle afdaling. Soms erger ik me ook wel eens aan het feit dat we van de wedstrijdjury op smalle wegen plots toelating krijgen om naar de renners vooraan te trekken en op brede wegen dan weer niet. Ervaring is en blijft heel belangrijk in de koers. Of er morgen gekoerst gaat worden is ook mij een raadsel. Er zal na onderling overleg tussen de renners wel beslist worden. Je moet ook de emotionele toestand van de renners afwachten. Hoe gaat hun gevoel zijn na een nachtje al dan niet slapen. Dat zal bepalend zijn.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier