Patrick Lefevere trekt zich terug uit jeugdwielerploeg: “Ik ga geen Sinterklaas spelen voor de Belgische staat”

© BELGA
Redactie KW

CEO Patrick Lefevere zal vanaf volgend seizoen niet langer geld investeren in de jeugdploeg EFC-Omega Pharma-Quick.Step. De manager wil een statement maken en is het moe dat andere ploegen zijn talenten wegkopen uit de ploeg.


© BELGA

Lefevere had al een paar keer aangekondigd dat hij zich niet langer kon verzoenen met de gang van zaken bij EFC-Omega Pharma-Quick.Step. “Die jeugdtalenten worden opgeleid, krijgen een goede structuur en zodra er eentje ontbolstert, wordt hij weggekocht door het jongerenteam van Lotto-Belisol waar Kurt Van De Wouwer de leiding heeft. Ja, ik noem bewust die naam. Het is ieder jaar weer hetzelfde. Ik ben dat beu. Dat is ook de enige reden waarom ik me vanaf 2015 terugtrek uit het jeugdwielrennen. Waarom zou ik nog investeren in jonge renners als ze daarna naar een andere ploeg gaan?”

“Al een appartement in Knokke kunnen kopen”

Lefevere investeert al sind 1997 met privégeld in de jeugd. Ettelijke miljoenen euro’s, zegt hij daarover. “Ik had me met dat geld al een heel mooi appartement in Knokke kunnen kopen, maar ik heb daar geen spijt van. Ik deed dat graag. Ik vond het belangrijk dat in de jeugd werd geïnvesteerd, want er zijn te weinig investeerders, terwijl dat heel belangrijk is voor ons wielrennen.”

Patrick Lefevere trekt zich terug uit jeugdwielerploeg:


Lefevere betreurt aan de ene kant zijn beslissing om vanaf 2015 niet langer in de jeugdploeg te investeren, maar anderzijds wil hij een zeer duidelijk statement maken. “Het kan zo niet langer. Wij bieden bij EFC-Omega Pharma Quick.Step een goede structuur, fietsen, begeleiding via de Bakala Academy, maar wij betalen de renners niet. Die ploeg van Van De Wouwer doet dat wel en dan zijn ze weg natuurlijk. Ik ben daardoor gedegouteerd”, foetert hij.

“Het is genoeg geweest”

“Tuurlijk is het jammer voor EFC, het is voor hen een serieuze aderlating dat ik niet meer zal sponsoren. De ploegbestuurders leveren er zeer goed werk en ik wens hen veel succes in de toekomst, maar dit is een statement. Zo kan het niet verder. Ik ga geen Sinterklaas blijven spelen voor de Belgische staat. Ik betaal genoeg belastingen en dan gaat die jongerenploeg gesponsord door geld van de nationale loterij er nog eens vandoor met mijn renners die mede dankzij mijn geld zijn opgeleid. Het is genoeg geweest.”

(Belga – foto’s Belga/efc-omegapharma-quickstep.com)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier