Patrick Cornillie: “Aan klassiekers raak je niet”

Patrick Cornillie. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Ook auteur en notoir koersliefhebber Patrick Cornillie betreurt de beslissing van Flanders Classics om de start van de Ronde van Vlaanderen te verhuizen naar Antwerpen. “Het respect voor traditie is compleet verdwenen”, zegt hij.

Patrick Cornillie uit Lichtervelde schrijft zowel poëzie als proza en is vooral gespecialiseerd in wielrennen en fietstoerisme. “Het is een hedendaagse tendens dat organisatoren aan klassiekers foefelen, ik erger mij daar enorm aan”, foetert hij. “Aan klassiekers raak je niet. Een klassieker is iets met respect voor tradities. En net dat respect is compleet verdwenen, niet alleen in de Ronde van Vlaanderen trouwens. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de Amstel Gold Race en de Ronde van Lombardije: altijd maar prutsen aan dat parcours. En het gaat altijd over geld. Antwerpen heeft bovendien wielerhistorisch gezien nooit enige rol gespeeld in het gedachtegoed van Karel Van Wijnendaele. Dat de start nu naar Antwerpen verhuist, is dus volledig uit de lucht gegrepen.”

Belang vips neemt toe

“Het is een jaar of vijf geleden al begonnen met het verdwijnen van de Muur van Geraardsbergen en Meerbeke als aankomst”, vervolgt de auteur. “Dat vond ik al heel erg. Nu wijzigen ze ook nog eens de startplaats. Het is misschien wat zwaar uitgedrukt, maar eigenlijk prostitueren die organisatoren zich tegenover de vips. Want het belang van die vips wordt alsmaar groter, terwijl de trouwe fans met hun wielerpet in de kou blijven staan. Voor hen wordt het alsmaar moeilijker om dicht bij de renners te komen. Alleen wie de nodige kaartjes rond zijn nek heeft hangen, komt ergens. Dat is heel jammer, want het wielrennen is een volkssport. Dat dat volkse een beetje verdwijnt, daar heb ik het toch wel moeilijk mee.”

Magere troostprijs

Enige lichtpunt in de parcoursverandering: de Muur van Geraardsbergen keert terug. Al noemt Patrick Cornillie dat een pleister op een houten been. “Geraardsbergen is zowat hét bedevaartsoord bij uitstek voor de Vlaamse wielerfan”, luidt het. “Ik vond het protest vijf jaar geleden heel terecht, toen de Muur uit het parcours verdween. Nu krijgen ze die wel terug, maar de Muur zal volgens mij geen enkele rol van betekenis spelen in het wedstrijdverloop. Dit is dus een magere troostprijs voor Geraardsbergen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier