Oudste nog levende Ronde-winnaar Roger Decock : "Kaakslag voor de provincie"

17/06/16 om 09:56 - Bijgewerkt om 10:19

Aarselenaar Roger Decock (89), de oudste nog levende winnaar van de Ronde van Vlaanderen, verslikte zich deze morgen in zijn koffie toen hij vernam dat de startplaats van de Ronde van Brugge naar Antwerpen verhuist.

Oudste nog levende Ronde-winnaar Roger Decock : "Kaakslag voor de provincie"

Roger Decock won 65 jaar geleden de Ronde van Vlaanderen. © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

"Het is een kaakslag voor onze provincie. De Ronde, de flandriens: ze zijn zo verbonden met West-Vlaanderen." Dit jaar stond Roger Decock in Tielt nog volop in de schijnwerpers als Held van de Ronde. "Het is heel jammer dat de startplaats verhuist. Karel Van Wijnendaele, stichter en vele jaren bezieler van de Ronde, keert zich in zijn graf om. Of hij kijkt vanuit de hemel heel bedenkelijk naar het schouwspel dat wordt opgevoerd."

Volgend jaar is het precies 65 jaar geleden dat Roger Decock de Ronde van Vlaanderen won. "De Ronde heeft een speciale band met onze provincie. Heel wat winnaars zijn trouwens streekgenoten. Ik ging vele jaren naar de start in Brugge kijken, waar er telkens een massa volk was. Een monument als de Ronde verdient een startplaats met de 'grandeur' van Brugge. En overal waar de Ronde in onze provincie voorbijkwam, was het groot feest. Ook dat zal nu verdwijnen. Spijtig, voor die lokale verbondenheid met bijna elke gemeente in onze provincie."

"Het was telkens feest bij de start in Brugge, ook al de avond voordien. Let op, ook Antwerpen is een sportstad. Dat merk ik elk jaar, want ik word nog altijd uitgenodigd naar de Scheldeprijs in Schoten. En de verhuizing komt er net nu, net na de 100ste editie. Een nieuw tijdperk, blijkbaar. Brugge kon evengoed de startplaats blijven. Maar ja, de organisatie besliste er anders over. Geld speelt uiteraard een rol, zeker. Maar ik betreur die verhuizing", besluit Roger Decock. (LVA)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!