Oud-wielrenner Lucien Acou, schoonvader van Eddy Merckx, is overleden

Lucien Acou (rechts) met links Achiel Bruneel na hun winst in de Zesdaagse van Brussel op 13 november 1952. © Collectie Wielermuseum Roeselare - collectie Ch. Aerts
Redactie KW

De 94-jarige oud-wielrenner kwam maandag ten val en overleed later in de namiddag. Merckx reisde terug samen met zijn zoon Axel die ook in de Ronde van Oman aanwezig is.

Eddy Merckx is maandagavond terug naar België gekeerd wegens het overlijden van zijn schoonvader Lucien Acou. Acou is de vader van Claudine, echtgenote van Eddy Merckx en was zelf ook wielrenner. De man, geboren in Vinkem bij Veurne, was tijdens z’n professionele carrière vooral op de piste actief.

Lucien Acou werd geboren op 28 maart 1921 in Vinkem, bij Veurne. Later week hij met de familie uit naar het Brusselse. Hij werd al snel wielrenner op de baan en was vooral in Brussel actief. Al in zijn eerste wedstrijd, een koppelrit met Nest Thyssen in 1941 in Brussel, won hij. Door de oorlog werd zijn carrière bemoeilijkt. De zesdaagse wedstrijden zouden pas na de oorlog terug op gang komen en aan een langzaam tempo. Acou zou uiteindelijk 32 zesdaagsen rijden tot hij in 1957 zijn carrière stopte. Hij won er twee, telkens met Achiel Bruneel, een van de sterkste baanrenners van die tijd : in 1952 in Brussel en in 1954 in Dortmund. Hij haalde nog enkele ereplaatsen met andere partners, zoals in 1956 in Brussel met Rik Van Looy, toen ze derde werden.

Lucien Acou reed steeds voor Franse ploegen : Gitane, Alcyon en Helyett. Na de oorlog reed hij ook veel op de piste in Spanje, waar er toen voor renners iets te verdienen viel.

Nadat hij stopte, werd Lucien Acou een jaar later coach van de amateurs bij de Belgische Wielrijdersbond, tot 1972. Hierbij was hij vooral actief voor het jongerenwielrennen in België. Onder zijn leiding werd in 1964 de jonge Eddy Merckx wereldkampioen bij de amateurs, net voor Willy Planckaert. In 1967 huwde Merckx met zijn dochter Claudine.

Terug uit Oman

Eddy Merckx zelf vernam het nieuws maandag in Oman waar hij mede-organisator is van de Ronde van Oman. Hij werkte nog de officiële presentatie af met de renners in de late namiddag en vertrok maandagavond, rond 21.30 uur plaatselijke tijd, uit het hotel in Muscat, vergezeld door zijn zoon Axel die één van de drie sportmanagers is tijdens de Ronde van Oman. Eddy Merckx blijft enkele dagen thuis bij zijn familie, maar keert vrijdag normaal gezien terug naar Oman om de laatste ritten nog bij te wonen.

Lucien Acou werd net geen 95 jaar

(Siegfried Aneca/FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier