“Op het EK in Nyon mogen we meerdere West-Vlamingen aan de start verwachten”

Tom Vandenbussche

Met het provinciaal titelstrijd voor juniores in Sint-Lodewijk-Deerlijk werd afgelopen weekend een lange reeks van kampioenschappen afgesloten. Eerst waren er de West-Vlaamse en Belgische tijdritkampioenschappen alle categorieën.

Vervolgens kregen de renners de wegwedstrijden voorgeschoteld en over twee weken werken de juniores hun BK af, maar die wedstrijd is niet meer nodig om een voorlopige balans op te maken.

Het is duidelijk dat we in onze provincie niet hoeven te klagen. Meer zelfs, op de eerste internationale kampioenschappen van het seizoen, het Europees kampioenschap voor heren en dames beloften en juniores (van 10 tot en met 13 juli in het Zwitserse Nyon) mogen we meerdere gouwgenoten in de selectie van bondscoaches Carlo Bomans (heren juniores), Jean-Pierre Dubois (heren beloften) en Ludwig Willems (dames) verwachten.
Een zekerheid lijkt uiteraard Igor Decraene te zijn. De regerend wereldkampioen tijdrijden bij de juniores mag dan wel met knieproblemen sukkelen, hij is en blijft een certitude voor de discipline tegen de klok. Als de Waregemnaar fit is, zou zelfs een selectie voor de wegrit mogelijk moeten zijn. Hij lijkt alleszins de grootste kanshebber op nieuw eremetaal te zijn. Twee andere namen om in de gaten te houden, zijn die van Saartje Vandenbroucke en Jesse Vandenbulcke. Die laatste lijkt na haar Belgische tijdrittitel alvast klaargestoomd te worden voor de tijdrit en mag zich net als eerstgenoemde in principe ook opmaken voor de wegrit.

Daarnaast komen nog heel wat mannelijke juniores en beloften in aanmerking voor de wegrit. Bij de juniores zijn dat Avia-renners Maxime De Poorter, Emiel Planckaert en Wiebren Plovie. Of neemt Bomans eerstejaars Stan Dewulf al eens mee om ervaring op te doen? Aangezien de jonge Stavelenaar ook al deel uitmaakt van het nationale tijdritproject, lijkt vooral dat laatste een heel reële optie.

Bij de beloften mag Belgisch kampioen Jens Wallays (meer dan) gewettigde hoop hebben, maar ook allrounders als Bert Van Lerberghe, Benjamin Declercq, Xandro Meurisse, Kevin Deltombe en Maxime Farazijn zijn al een heel seizoen op dreef. Een laatste naam om aan het lijstje toe te voegen is Dieter Bouvry. Vorig seizoen was de Winkelnaar immers de enige West-Vlaamse belofterenner (profrenner Zico Waeytens niet meegerekend) in de WK-selectie van Dubois.

Conclusie: veel namen, maar de plaatsen zijn duur. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier