Oostendenaar Oliver Naesen wint het BK wielrennen

© BELGA
Redactie KW

Oliver Naesen, een 26-jarige geboren Oostendenaar die nu in Berlare woont, is de nieuwe nationale kampioen wielrennen op de weg. Hij haalde het zondag op het BK in Antwerpen in spurt met 5 nipt voor Sep Vanmarcke, Jasper Stuyven, Jens Keukeleire en Nathan Van Hooydonck.

Al vrij vroeg in de wedstrijd, na amper twee van de veertien af te leggen ronden, vormde zich een kopgroep met drie. Dat waren Kevyn Ista, Jonas Rickaert en Jürgen Roelandts, de Belgische kampioen van 2008 in Knokke-Heist. Meteen hield het peloton in en konden de drie wegrijden. Roelandts hoopte nog dat er versterking zou komen en het aantal renners in de kopgroep zou aandikken maar dat gebeurde helemaal niet zodat de ex-kampioen meteen ‘gevangen’ zat in een vroege vlucht.

Oostendenaar Oliver Naesen wint het BK wielrennen
© BELGA

Het trio boekte halfweg een voorsprong van zeven minuten op het peloton waarin vooral de renners van Quick-Step Floors het tempo bepaalden. Met nog vier ronden voor de boeg reden Roelandts en co nog slechts 1:05 voor de grote groep uit en op 57 kilometer van de eindmeet smolt alles opnieuw samen. Daarna gingen Jelle Wallays en Quinten Hermans alleen door. Kersvers Belgisch kampioen tijdrijden Yves Lampaert repte zich vlotjes naar de twee en wat verderop konden ook Stuyven en Tom Van Asbroeck voorin aansluiten. Deze vijf leiders mochten de drie laatste ronden aanvatten met een voorsprong van slechts 10 seconden op een langgerekt peloton. Niet veel later liep dan ook alles weer samen. Stijn Steels prikte dan even, gevolgd door een versnelling van Philippe Gilbert. ‘Phil’ zorgde ervoor dat in het peloton de deur helemaal open ging en er een pak renners meteen een kruis konden maken over hun winstkansen.

Oostendenaar Oliver Naesen wint het BK wielrennen
© BELGA

Floris De Tier begon dan alleen aan de voorlaatste ronde, het peloton volgde op 0:15. De Tier werd opnieuw tot de orde geroepen en dan gingen Tosh Van der Sande, Keukeleire, Preben Van Hecke, Jérôme Baugnies, Pieter Vanspeybrouck en Dimitri Peyskens op 28 kilometer van de finish hun kans. Zij kregen zes kilometer verderop het gezelschap van Yves Lampaert, Tim Wellens, Van Hooydonck, Naesen, Stuyven, Vanmarcke, Tim Merlier en Kenneth Vanbilsen. Deze veertien bleven evenwel niet samen. Naesen zette op de kasseien van de Waalsekaai, op 19 kilometer van de Desguinlei, een fikse versnelling op en kreeg Vanmarcke en Stuyven mee. Van Hooydonck overbrugde eveneens de kloof net als Keukeleire. Yves Lampaert, Tim Wellens, Tim Merlier en Preben Van Hecke probeerden eveneens aansluiting te vinden maar slaagden daar niet meer in.

Oostendenaar Oliver Naesen wint het BK wielrennen
© BELGA

De vijf begonnen aan de slotronde met 15 seconden op het groepje met Lampaert, de rest was er onherroepelijk aan voor de moeite. De kasseien van D’herbouvillekaai zorgden voor geen afscheiding maar daar zorgden de stenen van de Waalsekaai wel voor. Vanmarcke versnelde op anderhalve kilometer van de eindmeet. Enkel Van Hooydonck moest lossen maar hij kon opnieuw aansluiten net voor het ingaan van de slotkilometer. In de daaropvolgende sprint begon Vanmarcke van heel ver en hij leek het te zullen halen, tot Naesen hem met een kattensprong remonteerde.

Oostendenaar Oliver Naesen wint het BK wielrennen
© BELGA

Oliver Naesen volgt zo Philippe Gilbert op als Belgisch kampioen. Voor Naesen was het zijn eerste zege van het seizoen.

Oostendenaar Oliver Naesen wint het BK wielrennen
© BELGA

(Belga – foto’s Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier