Ook Merckx-look-a-like Frans Geldof vierde 70ste verjaardag van zijn wielerheld

© Benny Proot
Redactie KW

Frans Geldof (55) uit Woumen smulde woensdag van een lekkere taart terwijl hij dacht aan zijn grote wielerheld Eddy Merckx die 70 jaar werd.

Net tien jaar gaat Frans door het leven als look-a-like van Merckx, hoewel de ex-wielrenner daarover zelf niet zo tevreden is. “Dat is wel spijtig, maar het verandert niets aan mijn grote appreciatie voor Merckx”, zegt Geldof.

Daarom ook was het woensdag feest ten huize Frans Geldof. “Eddy Merckx is zeventig jaar en dat laten we hier niet onopgemerkt voorbij gaan. Al tien jaar lang fleur ik menig wielerevenement op als look-a-like van Eddy Merckx en daarvan heb ik woensdag dubbel en dik genoten. Ik trok mijn Molteni-shirt aan en reed op mijn nagemaakte fiets waarmee Merckx in 1969 de Ronde van Frankrijk won. Uiteraard mocht een lekker stukje taart niet ontbreken. Een verjaardagskaart heb ik niet gestuurd naar Merckx want ik weet dat hij niet zo tuk is op mijn imitatie. Nochtans heb ik De Kannibaal al een paar keer ontmoet maar tot een gesprek is het niet gekomen. Dat is misschien wel een domper op de feestvreugde, maar toch wil ik de prestaties van Merckx in de kijker blijven zetten.”

Geen Elvistoestanden

“Ik was negen jaar toen Eddy Merckx voor het eerst de Ronde van Frankrijk won en wat maakte dat een indruk op me. Het is een beeld dat me nooit meer heeft losgelaten. Tien jaar geleden begon ik als look-a-like. De spot die ik toen vaak aanvoelde, is veranderd in respect. Mensen vinden het tof dat ik een eerbetoon wil brengen aan onze grootste wielrenner ooit. En die hulde gaat ver. Ik heb een collectie met meer dan tien t-shirts van in de periode dat Merckx actief was als wielrenner. Ik bouwde niet alleen zijn fiets na waarmee hij in 1969 de ronde won, maar ook de fiets waarmee hij in 1972 het werelduurrecord vestigde, de Molteni-fiets uit 1975 en de Fiat-fiets uit 1977.”

“Het zijn met die tweewielers dat ik naar wielerwedstrijden trek. Ik doe het zo lang ik er zelf zin in heb. Als Merckx ooit sterft dan stop ik er onmiddellijk mee. Ik wil geen Elvis-toestanden.”

(GUS/foto BP)

>> Niet alleen Merckx heeft iets te vieren, ook Frans Geldof. Zijn tiende verjaardag als look-a-like zet hij op 18 juli in de kijker met een fietstocht van honderd kilometer die om 13 uur start aan café ‘t Rooneplezier in Woumen en iedereen mag mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier