Onze drie West-Vlaamse wielertips van de week

Stijn Moerman en Tom Vandenbussche

Elke vrijdag geven wij onze drie tips van West-Vlaamse wielrenners, waarvan wij verwachten dat ze komend weekend zullen scoren. Deze week viel ons oog op elite zonder contract Kevin Degezelle, belofte Bjarne Vanacker en junior Vincent Cavey. Waarom? Dat lees je hieronder.

Kevin Degezelle

Elite zonder contract Kevin Degezelle (37) uit Waregem is in uitstekende doen. De voorbije twee weekens kon hij telkens – Heule en Assebroek – een wedstrijd winnen. Op Pinkstermaandag kan hij voor eigen volk – Degezelle is een uitgeweken Wevelgemnaar – voor een drie op drie gaan. Opmerkelijk verhaal: Degezelle kreeg zijn jeugdopleiding bij de Kortrijkse Groeningespurters en was er een meer dan verdienstelijke ploegmaat van onder meer Stijn Devolder en Tom Boonen.

Bjarne Vanacker

Onze drie West-Vlaamse wielertips van de week

Belofte Bjarne Vanacker (18) uit Torhout heeft zich uitstekend aan de beloftecategorie aangepast. De eerstejaars van EFC-Etixx zag zijn meer dan degelijk voorjaar afgelopen zondag bekroond met een zege in de regionale wedstrijd in Pittem. Bjarne toont zich de regelmaat zelve, met knappe uitschieters op het PK tijdrijden (7de) en BK tijdrijden (12de), die beiden sterk bezet waren. Hij zet daarmee de trend voort van zijn periode bij de juniores, toen hij er het hele jaar stond, nooit veel won maar wel de ereplaatsen aaneenreeg. De tussenstand in WestSprint bevestigt dat alleen maar. Bjarne staat 16de en is daarmee derde eerstejaars na Aaron Verwilst en Stan Dewulf. De toekomst ziet er mooi uit, want ook binnen zijn ploeg wordt hij geroemd voor zijn gedrevenheid. Zondag rijdt hij met zijn ploeg de Boucles de l’Austreberthe in Barentin, een interclub in Frankrijk over 156 km.

Vincent Cavey

Onze drie West-Vlaamse wielertips van de week

Junior Vincent Cavey (18) uit Eernegem rijdt dit weekend met de nationale ploeg van bondscoach Carlo Bomans de Tour du Pays d’Olliergues in het Centraal-Massief. Opvallend, want de renner van Spider King-EFC-Etixx is op interclubvlak – hij won al enkele regionale wedstrijden – een vrij onbesproken blad. De selectie van de Eernegemnaar past echter perfect in het kader van het klimproject van de Wielerbond, dat hoopt alle jeugdrenners met aanleg voor het werk bergop te kunnen detecteren en op te leiden tot volwaardige ronderenners. Cavey werd enkele weken geleden geselecteerd voor een klimstage, waar enkele tests werden afgenomen. Daarin was hij telkens de beste. Bondscoach Bomans besliste prompt om Cavey mee te nemen naar de Tour du Pays d’Olliergues in Frankrijk en de Tour du Pays de Vaux in Zwitserland, een Nations Cup-wedstrijd.

Te beginnen met dit weekend. Zaterdag staat tussen Olliergues en Saint-Pierre-la-Bourlhonne 103,6 km op het programma, met onderweg vijf hellingen van 3de categorie en aankomst bovenop een klim van 1ste categorie op 980 meter hoogte. Zondagochtend is er een tijdrit over 8,6 km tussen Vertolaye en Marat. In de namiddag moeten de renners nog 101,7 km overbruggen in en rond Le Brugeron. De slotklim van 3de categorie, die negen keer beklommen moet worden, ligt op 820 meter hoogte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier