“Of Klaas Vantornout stopt? Als een sponsor het ziet zitten, lapt hij er nog een jaar bij”

Stopt Klaas Vantornout dan toch niet? Sven Vanthourenhout twijfelt. "Als Klaas de komende weken op een of andere cross een flits kan laten zien, is de kans dat hij nog een jaartje blijft crossen reëel." (Foto Belga) © BELGA
Tom Vandenbussche

Er was een tijd niet zo heel lang geleden dat de West-Vlamingen op een BK veldrijden gegarandeerd borg stonden voor twee of zelfs drie gouden medailles. Daar kwam de voorbije twee winters echter abrupt een einde aan en ook dit jaar lijkt het kalf al voor de start verdronken. Dus vroegen we bondscoach Sven Vanthourenhout dan maar hoe hij de toekomst van generatiegenoot Klaas Vantornout inschat. “Ik denk ook dat Klaas nog een jaartje wil voortdoen.”

In 2013 zorgden Klaas Vantornout, Eli Iserbyt en Alessio Dhoore in Mol voor drie gouden medailles. Een jaar later gingen Kenneth Van Compernolle, Iserbyt en Yentl Bekaert in Waregem met de hoogste eer lopen en in 2015 maakten Vantornout, Jan Denuwelaere en Iserbyt in Erpe-Mere het plaatje compleet. De voorbije twee BK’s was de oogst echter mager: in 2016 enkel Yente Peirens in Lille, terwijl we twaalf maanden geleden in Oostende zelfs op twee zilveren en één bronzen plak bleven steken. Wordt het nu beter? Bondscoach Sven Vanthourenhout, momenteel in volle voorbereiding op de marathon van Antwerpen (22 april), analyseert de West-Vlaamse kansen in het Koksijdse zand.

Nieuwelingen 1

Jelle Harteel, die ik al een tijdje volg, rijdt mooie uitslagen bijeen. Het podium? Misschien, in jongerenkampioenschappen weet je nooit. Ik vind wel dat het iemand is die al veel hooi op zijn vork neemt. Maar dat is een jeugdzonde. Hij zal daar wel uit leren.”

“Ik vind dat Jelle Harteel iemand is die al wat te veel hooi op zijn vork neemt. Maar dat is een jeugdzonde”

Milan Kuypers staat momenteel een niveautje lager. Het is moeilijk om er bij hem een resultaat op te plakken, maar in een heel goede dag moet top tien een realistische ambitie voor hem zijn.”

Nieuwelingen 2

© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Voor Yorben Lauryssen behoort een medaille zeker tot de mogelijkheden. In principe moet dat zelfs lukken, maar gezien de capaciteiten van de concurrentie Dante Coremans, Thibau Nys, Lennert Belmans… wordt dat niet makkelijk. Maar de top vijf haalt hij, dat is een zekerheid.”

“In principe is een medaille voor Yorben Lauryssen mogelijk, maar gezien de concurrentie wordt dat niet makkelijk”

Jelle Declerck (uit grensgemeente Zulte, red.) is zo’n typische crosser die op een heel zwaar parcours helemaal voorin eindigt en de week erna op een andere omloop er niet aan te pas komt. Jelle moet zichzelf nog ontdekken. Ook in Koksijde, zo’n typisch parcours waarop er niet vaak gereden wordt en niemand van die jonge gasten weet waar hij echt staat.”

Juniores

Gerben Kuypers kende eind november, begin december een dipje, maar is nu weer aan het groeien. Hij mag in eigen streek van start gaan met podiumambities. En wie weet… Jarno Bellens is topfavoriet, maar wordt kort op de hielen gezeten door drie, vier man onder wie Gerben. Jarno is niet de grote zandspecialist, terwijl Gerben dat zeker wel is.”

Maxim Dewulf is dan weer wat weggevallen. Heel jammer, want hij heeft de fysieke capaciteiten. Top tien kan nog altijd, maar in het begin van het seizoen zou ik op top vijf gehoopt hebben.”

“Gerben Kuypers, een zandspecialist, mag in eigen streek van start gaan met podiumambities. En wie weet…”

Jelle Vermoote heeft me aangenaam verrast. In de kleinere crossen trekt hij wekelijks het laken naar zich toe en in de grote afspraken heeft hij me als eerstejaars nooit ontgoocheld. Hij heeft Yente Peirens de gewezen Belgische kampioen laat net als JoranWyseure af en toe een flits zien, maar het zou volgende winter wat meer mogen zijn dit seizoen voorbijgestoken. Op nationaal vlak zijn enkel Ryan Cortjens, Witse Meeussen en Wout Vervoort van de eerstejaars momenteel beter. In Koksijde, in eigen streek, zie ik Jelle tussen plaats vijf en tien eindigen. Als hij komende zomer op de weg op dit elan kan voortdoen, zal hij volgende winter een vaste waarde voor de Wereldbekercrossen zijn.”

Beloften

Thomas Joseph heeft enkele goede crossen gereden, maar van een vierdejaars verwacht je de hardheid en mentale weerbaarheid om dat wekelijks te doen. Dat mis ik een beetje bij Thomas. Hij zou als crosser ook nog wat fijner van gestel moeten worden, maar dat is niet evident. In Koksijde zie ik hem net wel of net niet op het podium eindigen. Dat Mario De Clercq het hem graag eens als wegrenner wil zien proberen? Daar kan ik hem volledig in volgen. Thomas heeft er de fysieke capaciteiten voor en zou een prima knecht kunnen zijn. Honderd kilometer aan veertig per uur op kop rijden, het is op zijn lijf geschreven. Maar als zijn hart bij de cross ligt, is zo’n switch niet evident, ook al mist hij als veldrijder volgens mij de vaardigheden om een echte topper te worden.”

Yentl Bekaert en Arno Debeir doen het als eerstejaars verre van slecht. Yentl ontbreekt nog finesse, soepelheid en techniek, maar hij heeft groeipotentieel en de juiste ploeg om zich verder te ontwikkelen. Arno begon minder aan het seizoen, maar sinds november heb ik hem op basis van uitslagen en rondetijden duidelijk zien groeien. Let wel: dit zijn geen Van der Poel of Van Aert, maar jongens die tijd nodig hebben.”

Niels Derveaux en Nick Van de Kerckhove – die laatste is een heel goede loper kunnen zondag zeker mikken op een toptienplaats, iets waar Nick vorig jaar al in slaagde door in Oostende een toch wel sterke race af te werken.”

Dames elite

Joyce Vanderbeken kan meestrijden voor een topvijfplaats.”

Dames beloften

© BELGA

“Een moeilijke categorie om in te schatten, zeg je? Klopt, ook voor ons als federatie. Laura Verdonschot start bij de elite, zodat Axelle Bellaert zeker voor het podium in aanmerking komt. En wie kan ze in een heel goeie dag zelfs winnen, hé. Ik denk persoonlijk dat het een strijd tussen haar en Suzanne Verhoeven wordt. Het zal voor Axelle zaak zijn van de stress onder controle te houden.”

“Ik denk dat we bij de dames beloften een strijd krijgen tussen Suzanne Verhoeven en onze Axelle Bellaert”

Elite zonder contract

“Vincent Baestaens steekt er normaal bovenuit, ook al is hij de laatste weken wat minder op dreef. Daarna heb je een breed veld aan outsiders en wie weet kunnen een Mathieu Willemyns of Kenneth Van Compernolle voor de verrassing zorgen.”

Elite met contract

Michael Vanthourenhout is iemand die kort bij het podium moet eindigen. Althans, dat zou je toch verwachten. Ook Eli Iserbyt vind ik niet slecht bezig. Koksijde biedt geen parcours dat hem voor de volle honderd procent ligt, maar conditioneel zit het snor bij Eli. Hij zal niet ver van de top vijf zitten. En vooral: hij start eens zonder druk, wat wel het geval is als hij bij de beloften crost.”

“Klaas had echt zijn zinnen op Namen gezet. Aan zijn val daar heeft hij een heel wrang gevoel overgehouden”

“Voor de rest zie ik niemand helemaal mee voorin meestrijden. Gianni Vermeersch is nog altijd op zoek naar zijn beste vorm, al zie ik hem wel tussen plaats vijf en tien eindigen. In het beste geval mogen we dat eveneens van een Dieter Vanthourenhout en neo-prof Nicolas Cleppe hopen.”

“En Klaas Vantornout? (lacht) Dat is ook voor mij een vraagteken. Of ik hem nog een jaartje zie voortdoen? Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar niet op durf te antwoorden. Ik heb nog geregeld contact met Klaas. Mocht er hier of daar een sponsor zijn die het ziet zitten om hem erbij te nemen, lapt hij er nog een jaar bij. Ja, dat denk ik wel. Ik herinner me nog goed zijn valpartij in Namen en heb hem in die periode een paar keer gehoord. Hij had echt zijn zinnen op die cross gezet, maar hield er in plaats daarvan vooral een wrang gevoel aan over. Ik denk dat Klaas momenteel op wraakgevoelens teert. Als hij de komende weken op een of andere cross aan zichzelf een flits kan laten zien, lijkt mij de kans dat hij nog een jaartje blijft crossen reëel”, besluit de generatiegenoot van de intussen 35-jarige Torhoutenaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier