Odiel Defraeye in de kijker gezet in Rumbeke

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Op zondag 22 maart, de dag van Milaan – San Remo, blazen de Vrienden van Odiel Defraeye nog eens verzamelen aan het standbeeldje dat in 2013 voor hem werd onthuld.

De vereniging rond de Vrienden van Odiel Defraeye werd enkele jaren geledenin het leven geroepen. De bedoeling was om de nagedachtenis van Rumbekenaar Odiel Defraeye, als eerste Belgische winnaar van de Ronde van Frankrijk, in leven te houden. Hoofdbedoeling was het realiseren van een standbeeld van deze volksheld, wat uiteindelijk ook gelukt is. Begin juli 2012 werd het beeldje officieel onthuld op het Kerkplein in Rumbeke.

Eerste Belgische winnaar van de Tour de France

“We kennen Odiel als de eerste Belgische winnaar van de Tour de France”, vertelt bezieler Dirk Lievens. “Maar wat velen niet weten is dat hij in 1913 ook de klassieker Milaan San Remo op zijn naam schreef. Op zondag 22 maart wordt de koers opnieuw gereden, het ideale moment om de Vrienden van Odiel nog eens in de kijker te zetten. We doen dat door om 10.10 uur samen te komen aan het beeldje, pal op het moment dat de koers in Italië ook van start gaat. Het startschot wordt gegeven door Patrick Sercu gevolgd door een groepsfoto.”

Op naar de piste

Daarna gaat het richting de piste van Odiel Defraeye via de ingang in de Kwadestraat. “We krijgen er een rondgang door voorzitter Kris Hanne en stuwende kracht Marc Demeulenaere, ze geven ook een woordje uitleg bij de plannen voor het komende seizoen. Vervolgens gaat het rond 11 uur te voet of met de wagen naar de nieuwe zaal Odiel Defraeye in het sport- en tenniscomplex in de Wervikhovestraat. We zijn er te gast bij korpschef Curd Neyrinck die met vzw Rista een zaal liet inrichten als de Odiel Defraeye-zaal. Op zeventien panelen heeft Dirk Lievens de levensloop van Odiel Defraeye en de geschiedenis van de piste in beeld gebracht, daarna maken we tijd voor een glas van de vriendschap.”

Iedereen is welkom, ook nieuwe vrienden. Wie vriend wil worden hoeft daarvoor slechts 20 euro te betalen. Graag een seintje indien aanwezig bij Dirk via lievens.dirk@pandora.be.

(TD – foto SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier