Noordzeecross verwacht morgen 15.000 bezoekers

Klaas Vantornout won in zijn carrière twee keer de cross in Middelkerke. © BELGA
Redactie KW

De 59ste Noordzeecross zal morgen zaterdag opnieuw ongeveer 15.000 toeschouwers naar Middelkerke lokken. Behalve wereldkampioen Wout van Aert tekenen alle toppers present. “Het is jammer dat hij zelfs niet naar de slotshow van de Superprestige komt”, vindt organisator Peter Germonprez.

De oudste nog bestaande veldrit in België is al enkele jaren de vaste afsluiter van de Superprestige. Net als voorgaande jaren mikt de organisatie op ongeveer 15.000 bezoekers. “Het is krokusvakantie, dat is zeker een pluspunt voor ons. Bovendien zijn we door onze ligging aan de kust ook een unieke cross. Niet alleen het gewone crosspubliek zakt een dagje naar Middelkerke af”, weet Peter Germonprez. Ook met de kusttram is het parcours op Sportpark De Krokodiel gemakkelijk te bereiken. “Er waren woensdag al ongeveer 8.500 tickets verkocht. We merken wel dat de jonge gasten hun supportersaantal nog aan het opbouwen zijn. De supporters van Sven Nys en zijn generatiegenoten kwamen met een heleboel bussen naar de cross.”

Geen wout van Aert

Eén van de vaandeldragers van die nieuwe generatie zal morgen niet aan de start staan in Middelkerke. Met het oog op het voorseizoen op de weg zette Wout van Aert vorig weekend al een punt achter zijn winter. “Er is door de secretaris van de Superprestige nog gesproken met hem, maar dat heeft niets uitgehaald. Het is jammer dat hij zelfs niet naar de slotshow van de Superprestige komt. Het was toch een kleine moeite om naar de spiegeltent op de Markt te komen voor de prijsuitreiking.” Door het forfait van de wereldkampioen (die sinds woensdag op Mallorca zijn voorjaar op de weg aan het voorbereiden is, heeft Mathieu van der Poel – de afgelopen twee edities winnaar in Middelkerke – de eindzege al op zak.

Het is jammer dat Wout van Aert zelfs niet naar de slotshow van de Superprestige komt

Enkele vaste waarden in het Vlaamse veldritpeloton zetten er na dit seizoen een punt achter. “Daarom zal er een huldiging voorzien zijn voor Rob Peeters. Hij zal onder andere op het podium geroepen worden. Ook Klaas Vantornout zullen we in de bloemetjes zetten. De tweevoudig Belgisch kampioen was trouwens ook twee keer winnaar in Middelkerke. We zullen ook Ivan Messelis huldigen. Hij staat nu in voor de begeleiding van de jonge Zwitser Johan Jacobs (de vriend van zijn dochter red.), waardoor hij geen deel meer zal uitmaken van de organisatie.”

Bk in 2022

De komende jaren mag Middelkerke een hele reeks Belgische kampioenschappen organiseren. Het BK veldrijden én op de weg moet in 2022 het orgelpunt vormen. “Het is de ultieme droom van Norbert Cicou, de vader van onze cross, om daarvoor het oud parcours in de duinen te gebruiken. Maar er zullen nog heel wat vergaderingen nodig zijn om dat te realiseren.” (lacht)

De slotmanche van de Superprestige blijft dit seizoen wel sowieso op het gebruikelijke parcours. “De omloop is quasi hetzelfde als vorig jaar. Met het weer hebben we niet zodanig veel problemen gehad. Enkel in de drassige materiaalpost is zand opgevoerd.” Opmerkelijk: in de winter van 2021-2022 zouden er twee crossen in Middelkerke plaatsvinden: het BK veldrijden en de gebruikelijke Superprestigemanche. Dat is toch het plan van de organisatoren, maar twee keer op ruim een maand tijd de crossers op hetzelfde parcours loslaten, zou nogal belachelijk zijn. Bovendien wekt het oude parcours bij nogal wat Middelkerkenaars nostalgische gevoelens op. Nietwaar? Wordt ongetwijfeld nog vervolgd… (ACL)