Noël Demeulenaere aangedaan door dood van Criquielion

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Noël Demeulenaere (77), jarenlang burgemeester van Wielsbeke, kende Criquielion zeer goed toen hij voor Hitachi reed. Demeulenaere was toen ploegleider van het team. “Zijn dood komt net als voor iedereen ook voor mij zeer onverwacht.”

De ex-burgemeester van Wielsbeke kan geen slecht woord zeggen over Criquielion. “Claude was een echte modelprof. Hij deed alles voor zijn vak. Hij was een sobere gast met weinig tierlantijntjes die fantastische resultaten haalde.” Demeulenaere weet nog goed hoe Criquielion rotsvast overtuigd was van zijn eigen systeem. “Soms dachten wij dat hij beter zou kunnen klimmen mocht hij op een lagere versnelling rijden. Toen onze technieker zijn fiets aanpaste en hij een toertje ging fietsen, had Claude het onmiddellijk door. Hij wou meteen dat de aanpassing gecorrigeerd werd”, vertelt Demeulenaere. Ook de afwachtende houding in de koers herinnert de voormalige ploegbaas zich nog goed. “Criquielion reed altijd zeer afwachtend. Soms zat hij echt laag in het peloton. Dat heeft zijn voor- en nadelen maar van ons mocht hij gerust wat minder afwachtend zijn. Ik herinner me nog goed in de Amstel Gold Race dat hij met het peloton een ongelooflijke inhaalbeweging op de kopgroep deed.”

“Toen hij Hitachi achter zich liet en voor Lotto ging koersen vond ik dat uiteraard jammer, maar we zijn als vrienden uit elkaar gegaan. Ik heb hem nooit iets verweten. Na zijn overstap ben ik hem wel minder gaan volgen. Ik ontmoette hem wel nog eens in de politieke wereld. Het is ongelooflijk dat hij al op 58-jarige leeftijd is heengegaan. Als je weet dat ik er al 77 ben… dan word je daar even stil van. Criquielion is een monument dat ons veel te vroeg verlaten heeft”, besluit Noël Demeulenaere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier