Nikolas Maes wordt vijfde in openingsrit van Ronde van Peking

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De Sloveen Luka Mezgec (Giant-Shimano) heeft vrijdag de eerste etappe in de Ronde van Peking (World Tour) op zijn naam geschreven. Hij was de snelste na 167 km van Chong Li naar Zhangjiakou in de massasprint en haalde het voor Caleb Ewan (Orica-GreenEdge) en Tyler Farrar (Garmin-Sharp). Nikolas Maes uit Otegem werd eerste Belg op een vijfde plaats.


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Drie renners kozen voor een vroege vlucht: Tosh Van der Sande, Jéremy Roy en Julian Kern. Het was Van der Sande die telkens de punten pakte op de drie klimmetjes en daarmee de bergtrui veroverde. In het peloton bepaalde Team Sky het tempo en hield het de voorsprong van de vluchters onder controle. Kern en Van der Sande haakten in het laatste wedstrijduur vooraan af en Roy vervolgde alleen zijn pad.

Maes voor sprint gelanceerd

Philippe Gilbert stak even zijn neus aan het venster in het slot van de wedstrijd en graaide enkele bonificatieseconden mee. Daarna drong hij niet meer aan en liet hij zich opnieuw inlopen. Eenzame vluchter Jéremy Roy werd uiteindelijk gegrepen op 20 km van de finish. Aanvallen bleven in de finale uit.

Omega Pharma-Quick.Step lanceerde Nikolas Maes voor de sprint, maar die kon niet op tegen de snelheid van Farrar en Mezgec. Farrar kwam als eerste op kop, maar zag zich nog geremonteerd door een sterke Luka Mezgec en de Australiër Caleb Ewan (20) die pas sinds enkele weken als stagiair aan de slag is bij Orica-GreenEdge. Twee weken geleden snelde hij nog naar een zilveren medaille op het WK voor beloften. Volgend jaar maakt hij de overstap naar de profs.

Mezgec won ook al in Handzame

Vorig jaar won Mezgec de slotrit in de Ronde van Peking, nu heeft hij al meteen prijs in de openingsetappe. Het is voor de 26-jarige Sloveen zijn zesde zege van het seizoen. Eerder won hij de slotetappe in de Ronde van Italië, mocht hij drie keer juichen in de Ronde van Catalonië en was hij de snelste in de Handzame Classic.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier