Nieuw concept en nieuw parcours voor Driedaagse Brugge-De Panne

Koersdirecteur Jurgen Vandewalle geeft aan dat er 19 ploegen aantreden. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het nieuwe concept maakt van de traditionele driedaagse een tweedaagse met een aangepast parcours, uitgestippeld door parcoursbouwer Chris Van Cleven. Dag 1 op 21 maart wordt een traject van 202,4 km voor de Men Classic en dag 2 op 22 maart loopt over 151,7 km.

Bruno Dequeecker, voorzitter van het organisatiecomité van de Driedaagse: “Hoewel het deze keer een tweedaagse wordt, blijft de naam behouden. Als merknaam, maar ook met de optie dat we misschien volgend jaar opnieuw een driedaagse kunnen organiseren.”

Parcoursbouwer Chris Van Cleven is best trots op het nieuwe parcours dat hij heeft uitgedokterd: “Voor de mannenwedstrijd start het parcours in Brugge, over Varsenare en Aartrijke met een eerste tussensprint in Ichtegem. In Klerken rijden de renners door de fameuze Steenstraat, vanuit de richting Diksmuide tegen de wind in en bergop. Via Merkem en de kasseienstraat in Boezinge komen de renners in ‘de zone van de waarheid’, het Heuvelland via Brielen en Vlamertinge. Een tweede tussenstop is voorzien in Proven en dan gaat het richting De Moeren, ‘de zone van de wind’, waar de heren nog twee parcoursrondes moeten rijden”, klinkt het.

Ander parcours voor dames

“Op 22 maart volgen de dames een ander parcours, want ik vond dat we toch ook de zee eer moeten aandoen. Vanuit Brugge rijden ze richting Varsenare, maar daar slaan ze richting Houtave en Zuienkerke in, met een pittige kasseistraat en een open vlakte met rietkragen. Ze rijden door het centrum van Blankenberge via Wenduine en De Haan naar Bredene, waar een eerste tussensprint wordt gehouden. Dan gaat het via de open vlakte langs het kanaal richting Zandvoorde, Oudenburg en Leffinge naar Mannekensvere, over de IJzer via Pervijze en Avekapelle richting De Moeren, waar de dames één ronde rijden. Eentje minder dan de heren dus.”

Vijf WorldTour-ploegen aan de start

Koersdirecteur Jurgen Vandewalle geeft aan dat er 19 ploegen aantreden, waarvan 5 UCI WorldTour- en 13 ProContinentale ploegen bij de mannen. Voor de dames staan er 144 vrouwelijke renners aan de start van 24 ploegen uit 12 landen, met heel wat klinkende namen zoals onze eigen Jolien D’Hoore, Lotte Kopecky en Ann-Sophie Duyck. “Voor deze wedstrijd hebben we maar twee dingen nodig”, zegt Jurgen Vandewalle. “Dat zijn gerenommeerde renners en… wind! Als de wind goed zit, is dit de mooiste wedstrijd van het jaar. We zetten ook heel sterk in op een goede beveiliging van het parcours.”

Naar jaarlijkse traditie maakte Ferdinand Verplancke de begeerde bronzen trofeeën.

Toppers op voorlopige deelnemerslijst

“Er circuleren al namen van Marcel Kittel, Philippe Gilbert, André Greipel, Elia Viviani en Caleb Ewan op de voorlopige deelnemerslijst”, stelt voorzitter Bruno Dequeecker. “Onze wedstrijd werd voorheen – door sommigen – soms bestempeld als een voorbereidingskoers op de Ronde van Vlaanderen. Wel, wij leverden de afgelopen jaren toch wel latere winnaars af als Alexander Kristoff en Philippe Gilbert, onze laatste eindlaureaat. Er breekt nu een nieuwe periode aan, maar ik weet zeker dat veel renners er alles zullen aan doen om zich op de palmares van de wedstrijd te zetten.”

De organisatoren moesten voor de 42ste editie wel noodgedwongen van datum veranderen. “Wij konden onze datum behouden, maar moesten dan in concurrentie gaan met die ‘andere koers’ (Dwars door Vlaanderen, red), die bovendien het WorldTour-label kreeg. Daarom zagen wij ons genoodzaakt onze wedstrijd te verschuiven naar een week eerder op het jaar.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier