Niemand – zelfs geen West-Vlaming – opgewassen tegen Peter Sagan op EK

© BELGA
Redactie KW

Wereldkampioen Peter Sagan heeft zondag in het Franse Plumelec de eerste Europese titel in het wielrennen bij de mannen elite veroverd.

De 26-jarige Slovaak mocht na de laatste beklimming van de Côte de Cadoudal in een perfecte stelling aan de sprint beginnen en haalde het na 232,9 kilometer zonder problemen van de Fransman Julian Alaphilippe en de Spanjaard Dani Moreno, respectievelijk goed voor zilver en brons in Plumelec. Philippe Gilbert kwam in de afsluitende sprint niet in het stuk voor en werd met een achtste plaats de beste Belg.

Het eerste Europese kampioenschap de weg in Plumelec werd op gang geschoten om 10u50. Finaal verschenen er 139 renners aan de start, Frankrijk, België en Italië boksten een sterke selectie in elkaar, maar met Peter Sagan telde het EK één topfavoriet.

232,9 kilometer kregen de renners voorgeschoteld, 17 rondjes, met telkens twee stevige klimmetjes onderweg, een slijtageslag wellicht, dus besloten vier renners om te anticiperen en al vroeg in de wedstrijd er vandoor te gaan: Bert-Jan Lindeman (Nederland), Pirmin Lang (Zwitserland), Andrii Bratashchuk (Oekraïne) en Risto Raid (Estland). Maximaal verzamelden ze 11:15 voorsprong, waarna het peloton het welletjes achtte en Frankrijk, België en Italië vooraan een mannetje posteerden om de wedstrijd te controleren.

Na 151 kilometer moesten Lang en Raid hun metgezellen laten rijden, intussen was de bonus voor de koplopers gezakt naar 3 minuten en finaal was het Lindeman die het langst voorop bleef. De Belgen werkten hard in de achtervolging en toen de voorsprong van de Nederlander was gezakt naar 15 seconden sprong een groepje met 18 renners weg uit het peloton: onder hen Fabio Aru en twee Belgen: Jelle Vanendert en Ben Hermans.

Snel sprokkelden ze 40 seconden bij elkaar en hoewel er twee Belgen mee voorop waren, werd het gat voornamelijk gedicht door het werk van de Belgen in de achtervolging. Lang en Polanc bleven het langst voorop, maar op 28 km van het eind werden ook zij gegrepen. Het sein voor Bakelants om meteen opnieuw, op de Cadoudal, te versnellen en alles op een lint te trekken.

Na een versnelling van Sam Oomen op 25 km van het eind en een valpartij ontstond er een nieuwe kopgroep, met opnieuw drie Belgen: Tiesj Benoot, Philippe Gilbert en Ben Hermans, en andermaal Fabio Aru. Maximaal verzamelden ze een halve minuut voorsprong, maar onder impuls van de Franse ploeg klitte alles weer samen op de Côte de Cadoudal.

Moreno Moser zag daarna zijn kans schoon en sprong weg op 9,7 km. De Italiaan, ook al derde op het EK tijdrijden, keek niet om en telde snel een halve minuut voorsprong, ook nog op 5 km van het eind waarna Sagan zich in het uitgedunde peloton even op kop zette, en de kloof mee probeerde te dichten. Op anderhalve km was hij een vogel voor de kat met nog 10 seconden bonus. Zijn landgenoot Villela haalde hem bij, waarna de sprint zich inzette. Alaphilippe kwam het eerst op kop, Gianni Meersman wilde Gilbert lanceren, maar die zat niet in zijn wiel en sprintte aan de andere kant. Hij kwam evenwel tekort en zou achtste worden. Alaphilippe strandde op de tweede plaats, de Spanjaard Dani Moreno werd derde.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier