Nicky Degrendele uit Varsenare is nu ook wereldkampioene keirin

Na brons in de sprint heeft Nicky Degrendele dinsdag op het WK baanwielrennen voor junioren in het Zuid-Koreaanse Gwangmyeong in het onderdeel keirin de gouden medaille behaald.

Het zilver ging naar de Australische Courtney Field, die maandag goud pakte in de sprint. De Duitse Doreen Heinze vervolledigde het podium. Haar zus Emily postte meteen vol trots een bericht met foto op Twitter.

Eind juli veroverde Nicky Degrendele op het EK voor junioren al goud in de keirin. Tevens behaalde ze toen in het Portugese Anadia bronzen medailles in de individuele sprint en teamsprint (met Catherine Wernimont).

Keirin is een discipline in het baanwielrennen, die ontstaan is in Japan. In een wedstrijd starten maximaal 9 (meestal 4 tot 6) renners achter een derny, die gedurende enkele ronden zijn snelheid langzaam opvoert, waarna hij de baan verlaat. De renners moeten altijd achter de derny blijven rijden tot deze de baan verlaat, en sprinten dan tot aan de finish verder. Daarbij kunnen ze snelheden tot 70 km per uur behalen.

Een keirin-wedstrijd is 2 km lang, waarvan ongeveer de laatste 500 meter zonder derny gesprint moeten worden.