Museum in Utrecht stelt deel collectie Wielermuseum Roeselare tentoon

Deze gele trui van Alberto Contador is niet te zien in Utrecht, dit exemplaar bevindt zich momenteel in een privé-collectie © FV
Redactie KW

Museum Catharijneconvent in Utrecht neemt vrijdag ook alvast de allereerste gele trui van de Tour de France 2015 in bewaring.

De trui is het slotstuk van een tentoonstelling met de 25 beroemdste wielertruien ter wereld.

Het museum exposeert tot en met 28 juli de truien van wielerhelden als Eddy Merckx, Joop Zoetemelk, Lance Armstrong, Jan Janssen, Alberto Contador, Chris Froome, Greg Lemond en Tom Simpson. De trui van Tom Simpson, die stierf tijdens de heroïsche beklimming van de Mont Ventoux in 1967, is volgens het museum bijzonder zeldzaam en wordt vrijwel nooit uitgeleend. Een aantal truien, waaronder die van Simpson, is afkomstig uit particulier bezit.

Andere truien zijn afkomstig uit de collectie van het Wielermuseum in Roeselare. Momenteel is een deel van de collectie van het WieMu in Roeselare overigens ook ondergebracht bij tientallen particulieren die intekenden op het uitleenproject van ‘Museum in de Living. Het WieMu wordt grondig gerenoveerd en dus is het uitlenen van verschillende stukken wat eenvoudiger.

De 102e editie van La Grande Boucle wordt op 4 juli in Utrecht op gang geschoten met een tijdrit over 13,8 km.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier