Michal Kwiatkowski klopt Peter Sagan in E3 Harelbeke

© BELGA
Redactie KW

De Pool Michal Kwiatkowski (Sky) heeft vrijdag de 59e editie van de E3 Harelbeke (WorldTour) op zijn naam geschreven.

Na 206 kilometer met start en aankomst in Harelbeke klopte de 25-jarige Pool wereldkampioen Peter Sagan in de sprint om de zege. De Slovaak won de E3 Harelbeke in 2014.

De groepsspurt om de derde plaats werd gewonnen door de Brit Ian Stannard, ploegmaat van Kwiatkowski. Fabian Cancellara werd vierde, Jasper Stuyven vijfde. Met Tiesj Benoot (7e) en Sep Vanmarcke (8e) waren nog twee Belgen terug te vinden in de top 10.

Voor de aanvang van de wedstrijd werd één minuut stilte gehouden naar aanleiding van de aanslagen van afgelopen dinsdag in Brussel. Een opvallende afwezige bij de start was Greg Van Avermaet. De Waaslander moest forfait geven met maagklachten, maar zou zondag al hervatten in Gent-Wevelgem.

Na een heel onstuimig begin vormde zich na 39 kilometer wedstrijd een kopgroep met zeven renners. Daar maakten Bert De Backer, Antoine Demoitie, de Duitser Nico Denz, de Zwitser Reto Hollenstein, de Fransman Tony Hurel en de Nederlanders Wouter Wippert met Sjoerd van Ginneken deel van uit. De Zuid-Afrikaan Jay Thomson snelde naar de leiders en zo kregen we na 57 kilometer koers acht leiders.

Op La Houppe, de tweede van 15 hellingen, telden de vluchters een maximale voorsprong van 5:30 op het peloton. Onder impuls van de renners van Etixx-Quick Step, Lotto-Soudal en Team Sky slonk deze alsmaar.

Ter hoogte van de Taaienberg, traditioneel een scharnierpunt in de E3 Harelbeke, versnelde Jürgen Roelandts. Tom Boonen glipte mee, met in zijn wiel Tiesj Benoot, Niki Terpstra, Lars Boom, Fabian Cancellara, Sep Vanmarcke, Daniel Oss, Matteo Trentin en Zdenek Stybar. Cancellara kreeg evenwel af te rekenen met materiaalpech en moest heel lang wachten op een nieuwe fiets.

Met nog 66 kilometer voor de boeg werden de vroege vluchters ingelopen, maar kreeg het groepje Roelandts, Boonen en Vanmarcke ook het gezelschap van andere renners, onder wie wereldkampioen Peter Sagan. Zo sneed een kopgroep van 23 renners de beklimming van de Eikenberg aan.

Met de steun van enkele ploegmakkers knabbelde Cancellara aan zijn achterstand op de omvangrijke kopgroep. Op de Paterberg werd de kopgroep verder uitgedund en was Cancellara genaderd tot op 0:25. Met nog 32 kilometer te rijden, kregen we met Peter Sagan, Tom Boonen, Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Matteo Trentin, Tiesj Benoot, Lars Boom, Jean-Pierre Drucker, Daniel Oss, Dries Devenyns, Sep Vanmarcke, Ian Stannard, Michal Kwiatkowski, Fabian Cancellara en Jasper Stuyven 15 leiders.

Michal Kwiatkowski klopt Peter Sagan in E3 Harelbeke
© BELGA

Niet voor lang evenwel, de beklimming van de Karnemelkbeekstraat inspireerde Kwiatkowski en Sagan tot een aanval. De verstandhouding tussen de voormalige en de regerende wereldkampioen was voortreffelijk en op de top van de Tiegemberg, de laatste helling van de dag op 19 kilometer van de finish, telden de twee leiders al 0:30 voorsprong op de dertienkoppige groep Cancellara-Boonen. De twee kwamen niet meer in de problemen en in de sprint om de zege haalde de Pool het van Sagan.

De top 10

1. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY)

2. Peter Sagan (Slk/TNK) op 0:03

3. Ian Stannard (GBr/SKY) 0:11

4. Fabian Cancellara (Zwi/TFS) 0:11

*** 5. Jasper Stuyven (Bel/TFS) 0:11

6. Lars Boom (Ned/AST) 0:11

*** 7. Tiesj Benoot (Bel/LTS) 0:11

*** 8. Sep Vanmarcke (Bel/TLJ) 0:11

9. Jempy Drucker (Lux/BMC) 0:11

10. Daniel Oss (Ita/BMC) 0:11

Op de erelijst volgt Kwiatkowski de Brit Geraint Thomas op.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier