Michael Vanthourenhout moet enkel Meeusen voor zich dulden in Lebbeke

© BELGA
Redactie KW

Tom Meeusen heeft zaterdag na een lange solo de twaalfde editie van de Kleicross in Lebbeke op zijn naam geschreven.

De 27-jarige Meeusen haalde het in Lebbeke van Michael Vanthourenhout en Diether Sweeck. Wout van Aert moest vrede nemen met de vijfde plaats. De afscheidnemende Sven Nys, de winnaar van de eerste editie van de Kleicross, moest nog voor halfkoers opgeven nadat hij twee keer ten val was gekomen. Voor Meeusen was het de vijfde zege van het seizoen. Op de erelijst van de Kleicross volgt Meeusen regerend wereldkampioen Wout van Aert op. Zondag wordt in Oostmalle nog de Sluitingsprijs gereden in het slotweekend van het veldritseizoen.

Vijf ronden solo

Net voor de start van de wedstrijd gingen de hemelsluizen open en dat maakte het parcours in Lebbeke nog wat zwaarder. Sven Nys kwam net na de start ten val en ging overkop. Hij trok noodgedwongen als laatste het veld in. Michael Vanthourenhout en Tom Meeusen trokken fel van leer en sloegen al na twee ronden een mooi kloofje op Diether Dweeck, Wout van Aert, Eli Iserbyt en Tim Merlier. Sven Nys was ondertussen opgeklommen naar een tiende plaats, maar kende opnieuw pech. Op een zware modderstrook maakte hij wederom een koprol en zag dan het uitzichtloze van zijn zaak in en verdween uit wedstrijd.

Met nog vijf ronden te rijden liet Tom Meeusen zijn metgezel Michael Vanthourenhout in de steek. Diether Sweeck had zich op de derde plaats geposteerd en Wout van Aert volgde als vierde voor Tim Merlier en Kevin Pauwels. Tom Meeusen kwam niet meer in de problemen en enkel de strijd voor de vierde plaats leverde in het uitgeregende Lebbeke nog wat animo op. Van Aert leek lang op weg die in te palmen, maar Kevin Pauwels maakte van een foutje van de wereldkampioen gebruik om een rij op te schuiven.

“Nu al tevreden”

Enkel Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games) was zaterdag in de Kleicross in Lebbeke bij machte om Tom Meeusen tot iets voor halfkoers nog gezelschap te houden. Dan kraakte ook de West-Vlaming en deed hij er alles aan om zijn dichtste ereplaats veilig te stellen. “Dat is mooi gelukt en ik mag dan ook al tevreden zijn over mijn weekend”, vertelde Vanthourenhout na afloop. “Deze tweede plaats was het meest haalbare vandaag in deze enorm zware cross”, verduidelijkte de renner. “Diether Sweeck kwam wel nog eens piepen, maar toen trok ik nog eens door en daarna zag ik hem niet meer. Morgen is er Oostmalle. Een parcours dat me een pak minder ligt.”

(Belga)