Michael Vanthourenhout knap derde in Essen na van Aert en Nys

© BELGA
Redactie KW

Wout van Aert heeft net zoals vorig jaar de Bpost bank trofee in Essen op zijn palmares gebracht.

In tegenstelling tot de voorbije jaren lag het parkoers in Essen er minder zwaar bij. Weliswaar heel wat modder op de omloop, maar de renners moesten deze keer amper van de fiets en maakten er een snelle wedstrijd van. Het was Tom Meeusen die samen met ploegmaat Corné van Kessel als eerste het veld indook. Ook Sven Nys volgde gezwind, net zoals Wout van Aert. Wereldkampioen Mathieu van der Poel zat iets verderop en had tijd nodig om op te schuiven.

Goede start van Vermeersch

Vooraan nam Nys de koppositie over en zag hij ook Wout van Aert aanpikken. Het was vooral Nys die de debatten controleerde, van Aert volgde alles vanuit zijn wiel en moest een paar keer op de trappers staan na een versnelling van Nys. Finaal maakte wereldkampioen Van der Poel net voor het ingaan van de derde ronde, de aansluiting, net zoals Gianni Vermeersch. Meteen nam Van der Poel de koppositie over en zette hij de andere drie onder druk. Zowel van Aert, als Nys gaven geen krimp, Vermeersch moest hen laten rijden.

Het trio maakte er een spannende strijd van in Essen en het was uiteindelijk van der Poel, pas toe aan zijn derde wedstrijd sinds zijn rentree in het veld na een knieblessure, die erin slaagde om een kloofje te slaan. Veel voorsprong kreeg hij niet, amper vijf à zes seconden, maar de wereldkampioen gaf wel een sterke indruk. Tot het noodlot toesloeg in de voorlaatste ronde en het versnellingsapparaat van zijn fiets het liet afweten. Van der Poel moest nog ver lopen naar de materiaalpost, zag Nys en van Aert voorbij fietsen, net zoals Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels en nog enkele anderen.

Van Aert de sterkste

In het slot nam van Aert resoluut de koppositie en zette hij Nys onder druk. In de laatste modderstrook voor het asfalt gokte Nys voor een passage door het water, maar het werd er één die verkeerd uitdraaide. Van Aert ging als eerste de laatste bocht in en snelde naar de zege, zijn elfde van het seizoen en de vierde, op vier manches, in de Bpost bank trofee. Michael Vanthourenhout werd knap derde. Gianni Vermeersch eindigde mooi vijfde.

Zdenek Sytbar, die in zijn thuishaven in Essen zijn enige cross van het seizoen reed, moest op de vijfde rij starten en kwam nooit in het stuk voor, zoals hij vooraf ook had voorspeld wegens nog niet in vorm. Hij zou uiteindelijk, na nog een lekke band in het slot, als 20e finishen op meer dan 3 minuten van de winnaar.

In het klassement van de Bpost bank trofee verstevigde Van Aert zijn leidersplaats. Hij heeft nu 3:19 voorsprong op Pauwels en 6:46 op Nys, die op de Koppenberg alle kansen verloor door een opgave wegens materiaalpech.

“Het volle pond”

Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games) kwam in Essen als derde over de streep. “Na een slechte start was ik lang op achtervolgen aangewezen”, legt hij uit. Uiteindelijk was hij in het slot op stap met kopman Kevin Pauwels die een tweede plaats had te verdedigen in het klassement van de bpost bank trofee. “Net voorbij de balken kwam Kevin in een verkeerd spoor terecht”, zegt Vanthourenhout. “Hij zat meteen twintig meter achter mij en toen heb ik het volle pond gegeven om die derde plaats te behalen. Hier ben ik heel tevreden mee.”

(Belga)