Michael Vanthourenhout is derde in Noordzeecross, Klaas Vantornout zegt adieu

© Foto Coghe
Redactie KW

Mathieu van der Poel heeft zaterdag op en rond De Krokodiel in Middelkerke de achtste en meteen laatste manche van de Superprestige gewonnen. Hij haalde het, voor de 29e keer dit seizoen, na een solo die hij opzette nog voor halfcross. Tim Merlier werd tweede voor Michael Vanthourenhout. Voor Klaas Vantornout, die twee keer won in Middelkerke, werd het zijn laatste cross in het Noordzeezand.

In het eindklassement is Mathieu van der Poel ook de beste met 115 punten, mede omdat hij zes van de acht manches won. Voor Mathieu van der Poel is het meteen zijn derde opeenvolgende eindzege in de Superprestige. Wereldkampioen Wout van Aert kwam niet aan de start in Middelkerke maar is toch tweede in de eindstand met 96 punten. Derde is Laurens Sweeck (86).

Het was Tim Merlier die de beste start nam. Achter hem volgde de Nederlander David van der Poel. Mathieu van der Poel van zijn kant posteerde zich pas op de tiende plaats. Laatstgenoemde begon meteen aan zijn remonte terwijl Michael Vanthourenhout de koppositie van Tim Merlier had overgenomen. Een kopgroep van twaalf renners trok de tweede ronde in. Bij een tempoversnelling van Michael Vanthourenhout reageerden Tim Merlier en David en Mathieu van der Poel gepast. Laurens Sweeck, Tom Meeusen, Toon Aerts, Jim Aernouts, Jens Adams en de Nederlander Lars van der Haar volgden wat verderop.

Mathieu van der Poel ontsnapt

Tim Merlier verdapperde op zijn beurt tot Mathieu van der Poel in de derde ronde zijn duivels ontbond en bij de passage aan de zandstrook ranselde de Europese kampioen iedereen van achter zijn rug. Tim Merlier en Michael Vanthourenhout bundelden de krachten terwijl David van der Poel werd opgeslokt in een achtervolgend groepje met onder andere Laurens Sweeck en Toon Aerts. Net voor halfkoers ging de Europese kampioen even tegen de vlakte toen hij onderuit ging in een bocht. Mathieu van der Poel werd hierdoor wat opgehouden en trok met 10 seconden voorsprong, op Tim Merlier en Michael Vanthourenhout, de vijf laatste ronden in. De Nederlander kwam opnieuw in zijn ritme en bouwde zo zijn voorsprong meteen uit. Merlier ontdeed zich over halfcross van Vanthourenhout. Net voor het ingaan van de voorlaatste ronde verslikte Tim Merlier zich in een beekje, kwam ei zo na ten val, waardoor Michael Vanthourenhout plots een kloof had geslagen. Achter dit tweetal volgden Laurens Sweeck, Lars van der Haar en Tom Meeusen. Na een slipper van Vanthourenhout sloot Merlier aan. De twee maakten er een bitsige strijd van voor de dichtste ereplaats en uiteindelijk haalde Merlier het.

Mathieu van der Poel, van zijn kant, maakte er in de laatste twee ronden een mooie trainingstocht van, voerde enkele shownummertjes op en genoot uitermate van zijn 29e zege van het seizoen.

Michael Vanthourenhout is derde in Noordzeecross, Klaas Vantornout zegt adieu
© Foto Coghe

Bij de dames waren de bloemen voor Sanne Cant. Ze haalde het met 12 seconden voorsprong op Maud Kaptheijns. Laura Verdonschot was derde op bijna een minuut.

Michael Vanthourenhout is derde in Noordzeecross, Klaas Vantornout zegt adieu
© Foto Coghe

(Belga – foto’s Coghe)

De uitslag:

1. Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) in 1u00:17

2. Tim Merlier op 0:15

3. Michael Vanthourenhout 0:19

4. Tom Meeusen 0:34

5. Lars van der Haar (Ned) 0:39

6. Laurens Sweeck 0:48

7. Toon Aerts 1:00

8. David van der Poel (Ned) 1:13

9. Kevin Pauwels 1:23

10. Jim Aernouts 1:40

11. Jens Adams 1:59

12. Wietse Bosmans 2:13

13. Dieter Vanthourenhout 2:36

14. Quinten Hermans 2:40

15. Gianni Vermeersch 2:43

20. Klaas Vantornout 4:01

Hieronder vind je de volledige uitslagen:

Dames Middelkerke.pdf

Elite Middelkerke.pdf