Meurisse klaar voor Ardens tweeluik

© BELGA
Tom Vandenbussche

Xandro Meurisse (26) werd woensdag 20ste in de Brabantse Pijl. Na een eerdere tweede plek in het Circuit de la Sarthe wil de puncher van Wanty-Groupe Gobert zich tonen in de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Romandië.

Meurisse werd eind vorig jaar door deze krant nog tot IJzeren Briek bij de jonge profs (tot en met 25 jaar) verkozen. Het verwachtingspatroon voor 2018 lag dan ook behoorlijk hoog. Zijn voorlopig seizoen in vijf delen.

1. Koud voorjaar

“Ik ben niet echt iemand die in kou en regen goed presteert, dus kwam ik de voorbije twee maanden niet vaak in beeld. Maar samen met mijn trainer Kevin Hulsmans hebben we gekeken om in die periode goed te zijn. Ik ben met twijfel naar de Sarthe vertrokken, wat logisch is, maar als je ziet hoe het daar gelopen is, kan ik alleen maar tevreden zijn.”

“Ik ben niet echt iemand die in kou en regen goed presteert, dus kwam ik de voorbije twee maanden niet vaak in beeld

2. Brabantse Pijl

“In de Sarthe hebben we veel in de regen moeten koersen en dat zat in de Brabantse Pijl nog wat in de benen. Toch voelde ik me heel goed en op vijf km van de finish, toen Wellens al was weggereden, zat ik het eerste achtervolgende groepje met onder meer Gasparotto, Lindeman en Verona. Ik had echter iets te veel gegeven en ben op 600 meter van de meet wat geplafonneerd. Daardoor werd ik finaal pas 20ste.”

3. Stage in Stavelot

“Donderdagochtend heb ik eerst nog thuis losgereden, waarna ik met vriendin Steffi en twee hondjes naar de Ardennen ben getrokken. Zowel vrijdag, zaterdag als zondag staat een training van drie à vier op de planning. Bedoeling is om een keer de laatste 110 km van de Waalse Pijl én Luik-Bastenaken-Luik te verkennen.”

4. Weer in Duinkerke?

“Het niveau zal nog hoger liggen dan in de Brabantse Pijl, maar door de betere ploegen aan de start zal er meer controle zijn en wordt het eerder een afvallingskoers. Als Valverde in orde is, kun je het scenario vooraf al schrijven. Ook Dylan Teuns zal er staan. Ikzelf wil woensdag zo goed makkelijk aan de voet van de Muur van Hoei geraken. Dan zien we wel.”

“Geen Tourdebuut voor mij, want mijn vriendin bevalt dan voor de eerste keer”

“Meteen daarna volgt de Ronde van Romandië, waarin ik hopelijk een rit kan uitpikken. Afwachten wat het wordt met het weer, want vorig jaar heb ik op Zwitserse enorm afgezien door de koude.”

“Na Romandië volgen acht dagen zonder competitie tot de Vierdaagse van Duinkerke, een koers die me ligt (hij won er twee jaar geleden de koninginnenrit in Cassel, red.) en waarin ik van de ploeg mag proberen mijn slag te slaan.

5. Geen Tourdebuut

“In juli start ik niet in de Tour. Mijn vriendin bevalt voor de eerste keer en op stage heb ik met de ploeg besproken dat die zwangerschap voor te veel nervositeit zal zorgen. In plaats daarvan rijd ik normaal de Ronde van Oostenrijk en de Tour de Wallonie.” (TVB)