“Mentale weerbaarheid bij Jelle Wallays is indrukwekkend”

Jelle Wallays won een rit in de Argentijnse Ronde van San Juan. "Hij heeft deze winter veel aan Jens Keukeleire gehad", meent broer Arne Wallays. © BELGA
Tom Vandenbussche

De eerste West-Vlaamse zege van 2018 op de weg is een feit: Jelle Wallays (28) won in de Ronde van San Juan in Argentinië zowaar een rit. Na een moeilijk 2017, overheerst door tegenslag, is de Roeselarenaar van Lotto-Soudal terug van weggeweest. Wat mogen we dit voorjaar van hem verwachten? We vroegen het aan Frederik Broché, zijn ex-trainer, en Arne Wallays, zijn broer en sinds deze winter ook zijn trainer. “En nu mikt Jelle op Paris-Roubaix…”

“Wat mij betreft was de Vuelta van 2017 een hoogtepunt voor Jelle.” Het lijkt een vreemde manier van denken, zeker als je weet dat Jelle Wallays in die bewuste Ronde van Spanje twee keer ten val kwam, breuken aan ribben en pols opliep en ternauwernood de eindstreep in Madrid haalde. Toch kunnen we Frederik Broché, sinds 1 december technisch directeur van de Belgische Wielerbond en de trainer van Wallays toen die Parijs-Tours en Dwars door Vlaanderen won, moeilijk een gebrek aan kennis verwijten. Want, zo verklaart hij zichzelf nader: “Als je ziet wat voor een mentale weerbaarheid Jelle daar getoond heeft, geeft dat aan hoe diep hij kan gaan. Jelle is niet de grootste klasbak. Er zijn enkele onderdelen van het wielrennen waarin hij niet zo goed is. Hij weet dat en ik weet dat. Maar Jelle werkt keihard en zijn mentale weerbaarheid is indrukwekkend. Ook dan kun je een steengoed renner worden.”

Via WhatsApp

Zondagochtend Belgische tijd was ook Arne Wallays met een glimlacht opgestaan. “Toen ik zaterdag ging slapen, was het nog een goeie 30 km en telden Jelle en zijn vluchtgezellen nog maar anderhalve minuut voorsprong. Ik had niet verwacht dat ze zouden standhouden. (lacht) Maar toen ik opstond, kon ik op basis van het aantal ontvangen WhatsApp-berichten meteen vaststellen dat hij daar wel in geslaagd was.”

Broer als trainer

Sinds deze winter is Arne – Jens, de andere broer, stopte na drie jaar als prof met koersen en werkt intussen als zelfstandig aannemer de trainer van Jelle. “Hij doet zijn best om naar zijn broer te luisteren. (grijnst) Serieus nu. Er is wederzijds overleg. Jelle brengt zelf ook een aantal dingen aan. Intussen is hij op een niveau gekomen dat het moeilijk is om nog veel beter te worden. Het is niet dat hij plots nog 20 watt meer zal trappen.”

“We hebben vorig jaar gemerkt dat hij in het voorjaar beter een paar koersen laat schieten. In functie van Roubaix”

“Jelle is deze winter vaak op stage geweest. Ik denk dat hij dat, puur naar training toe, ook nodig heeft. Jelle is iemand die veel training verdraagt en dat ook nodig heeft, maar in het Belgische winterweer is dat niet altijd evident. We hebben bepaalde accenten anders gelegd, maar zijn voorbereiding lag grotendeels in het verlengde van wat hij de voorbije jaren al deed. Na de Vuelta moest hij zijn seizoen vroegtijdig beëindigen en hebben we geprobeerd om iets vroeger in vorm te zijn. In het verleden was Jelle in het najaar altijd op zijn best. Het is de bedoeling om die vorm nu ook eens in de voorjaarsklassiekers te hebben.”

Mikken op Parijs-Roubaix

In 2014 schreef Jelle Wallays, toen nog als renner van Topsport Vlaanderen-Baloise, na een beklijvende finale Parijs-Tours op zijn palmares. Amper vijf maanden deed hij hetzelfde met Dwars door Vlaanderen. Intussen zijn we drie jaar later en hoopt de naar Roeselare uitgeweken Stadenaar op een nieuwe grote triomf. “Vorig jaar heeft Jelle bijna alle klassiekers gereden, maar we hebben gemerkt dat hij beter een paar koersen laat schieten”, geeft Arne Wallays aan. “In functie van Paris-Roubaix uiteraard. In WorldTour-koersen moet Jelle altijd in dienst rijden. Alleen Roubaix is een koers waarin iemand als hij soms toch zijn kans kan gaan. Denk maar aan vergelijkbare type renners als O’Grady en Vansummeren.”

Het is ook de mening van Broché. “Als er één klassieker is die Jelle op het lijf geschreven is, zeg ik meteen Paris-Roubaix. Het is een koers die jou zachtjes dood fietst en waarbij je lang aan hetzelfde vermogen moet rijden. Dat is helemaal zijn ding. Deze koers leunt het dichtst bij Jelles kwaliteiten aan.”

Maatje Keukeleire

Een opvallende vaststelling is dat de sfeer binnen de ploeg van Wallays, Lotto-Soudal, een stuk positiever oogt dan de voorbije jaren. “Ik vind de komst van Jens Keukeleire een heel goede keuze”, beklemtoont Broché. “Het is geen Greg Van Avermaet, maar hij kan op alle terreinen uit de voeten, is snel aan de meet en neemt de druk op de andere beschermde renners binnen de ploeg, zoals Tiesj Benoot, voor een deel over. Jelle is een ander type renner, maar zal door de komst van Jens misschien vaker een rol van vrijbuiter kunnen krijgen. Hij past zeker binnen het plaatje.”

Arne Wallays knikt. “Jelle heeft deze winter veel aan Keukeleire gehad. Ze zijn al twee keer samen op stage getrokken en maandag vertrekken ze opnieuw. Ik kan dat alleen maar toejuichen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier