Maxime Vantomme eerste Belg in Franse semiklassieker GP Plumelec

Redactie KW

Samuel Dumoulin heeft zaterdag de Grand Prix Plumelec gewonnen. De Fransman van AG2R haalde het in een sprint bergop van zijn ploeg- en landgenoot Alexis Vuillermoz en Arthur Vichot (FDJ).

In de Franse semiklassieker met start en aankomst in Plumelec kregen de renners 182 pittige kilometers voorgeschoteld. Uithangbord van de GP Plumelec is al jaar en dag de Côte de Cadoudal, een 1,7 kilometer lange klim aan 6,2 % gemiddeld die onderweg dertien keer moest beklommen worden.

In de beginfase regende het aanvallen en drie renners slaagden na een half uur koers in hun opzet. De Fransen Nans Peters en Pierre Gouault en de Albaniër Iltjan Nika trokken op avontuur en namen een maximale voorsprong van 5 minuten. In het peloton leidde AG2R de dans.

Halfweg koers kwam er een tegenreactie uit het peloton. FDJ-ploegmaats Cédric Pineau en Jérémy Maison openden de jacht op de koplopers en op 90 kilometer van de finish dichtte het duo de kloof met drie leiders. De voorsprong op het peloton bedroeg op dat moment nog 1:55 en dat bleek uiteindelijk ruimschoots te weinig.

Op 30 kilometer van de finish was het verhaaltje van de vluchters uit. Richting laatste beklimming van de Côte de Cadoudal hield AG2R alles samen en het was Samuel Dumoulin die uiteindelijk aan het langste eind trok, voor Vuillermoz en Vichot. Maxime Vantomme (Roubaix Lille Métropole) was de eerste Belg op een tiende plaats.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier