Mathieu van der Poel heeft genoeg aan één versnelling

© BELGA
Redactie KW

Mathieu van der Poel heeft zijn derde wereldbekerzege beet. De wereldkampioen had zondag genoeg aan één versnelling in het Franse Lignières-en-Berry om zich van zijn tegenstanders te ontdoen en naar de zege te soleren, voor Wout van Aert en Lars van der Haar.

Van der Poel miste nochtans compleet zijn start, reed in 10e positie rond op een parcours waar opschuiven niet evident was en moest lange tijd achtervolgen. Pas iets voor halfweg cross maakte hij vooraan de aansluiting. “Ik zat wat ingesloten bij de start en moest geduld uitoefenen”, zei hij na afloop. “Het is een moeilijk parcours, er reden enkele jongens voor me en ik kon mijn eigen spoor niet volgen. Een beetje frustrerend, maar ik bleef rustig. Ik zag ook dat voorin het tempo niet hoog lag en besloot om op mijn eigen tempo terug naar voren te rijden.”

Amper vooraan gunde hij zichzelf weinig rust. Meteen nam de Nederlander de koppositie en op een lastig stuk versnelde hij een eerste keer. Dat volstond. Van der Haar gaf nog even de indruk hem te kunnen volgen, maar moest snel het hoofd buigen. Van Aert reed zich even vast en slaagde er niet meer in om het kloofje te dichten. “Het was wel lastig, maar eigenlijk had ik wel genoeg aan één versnelling om het verschil te maken. Eén keer fietste ik à bloc. Ik had snel een bonus van tien seconden en kon die voorsprong behouden tot aan de finish. Dit geeft vertrouwen, omdat de cross zaterdag in Zonnebeke toch zwaar was. Het is leuk om vast te stellen dat ik zo snel hersteld ben van die inspanningen en vandaag alweer win”, besloot Van der Poel.

Mathieu van der Poel heeft genoeg aan één versnelling
© BELGA

Kevin Pauwels werd vierde, Tom Meeusen vijfde. De cross in Lignières-en-Berry bood de veldrijders nog een kans om zich in de kijker te rijden met het oog op het WK van eind deze maand in Heusden-Zolder. Maandag maakt bondscoach Rudy De Bie in Gent zijn WK-selectie bekend. Volgende week zondag staat de slotmanche van de wereldbeker in het Nederlandse Hoogerheide op het programma.

(Belga – foto’s Belga)