Mathieu van der Poel blijft ongenaakbaar en wint ook in Gavere

© BELGA
Redactie KW

Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) heeft zondag in het Oost-Vlaamse Gavere de vierde manche van de Superprestige veldrijden op zijn naam geschreven. De Nederlander, eerder ook al primus in de eerste drie manches van de Superprestige, was heer en meester en had aan de aankomst een ruime voorsprong op de concurrentie.

De 21-jarige van der Poel van Beobank-Corendon was in het militair domein de betere van wereldkampioen Wout van Aert die andermaal kettingproblemen kende. Europees kampioen Toon Aerts werd derde. Laurens Sweeck repte zich naar de vierde plaats en hield Klaas Vantornout en Kevin Pauwels achter zich. Voor Mathieu van der Poel was het na Gieten, Zonhoven en Ruddervoorde meteen zijn vierde zegein de Superprestige.

Op het zware en lastige parcours in de schaduw van kasteel Grenier vormde zich snel een kopgroep met acht renners. Dit gezelschap werd door een versnelling van Mathieu van der Poel uiteen geslagen. De Nederlander kreeg Van Aert, Tom Meeusen, Toon Aerts en Pauwels in het wiel. Tot Van Aert al vrij snel in de wedstrijd aan de kant moest met kettingproblemen. De wereldkampioen verloor zo andermaal veel tijd. Mathieu van der Poel liet zich niet van de wijs brengen en telde voor halfkoers al 26 seconden voorsprong op een ontketende Meeusen. Een trio met Van Aert, Aerts en Pauwels volgde wat verderop. Van Aert bleef keihard werk maken van zijn remonte en kwam bij Meeusen, maar die moest de wereldkampioen na mechanisch defect laten rijden.

Van der Poel bleef keihard doorvlammen en op drie ronden van het einde telde hij al meer dan één minuut voorsprong op de achtervolgers. Pauwels zakte wat weg en kreeg voor de twee resterende ronden steun van Klaas Vantornout en Laurens Sweeck. Europees kampioen Aerts was ondertussen al naar de derde plaats geglipt. Mathieu van der Poel sneed de slotronde aan met een voorsprong van 50 seconden op Van Aert, die zich had neergelegd bij zijn dichtste ereplaats. In de strijd voor de vierde plaats kruisten Sweeck, Vantornout en Pauwels de degens. Mathieu van der Poel kwam niet meer in de problemen en boekte zo zijn zevende zege van het seizoen voor Van Aert, Aerts en Sweeck.

Dankzij zijn vierde opeenvolgende overwinning breidt Van der Poel zijn leiding in de Superprestige uiteraard ook uit. Hij heeft het maximum van 60 punten, Van Aert telt 56 punten.De vijfde SP-manche van het seizoen, die van Francorchamps, wordt op zaterdag 3 december gereden. Daarna volgen Diegem (23 december), Hoogstraten (5 februari) en Middelkerke (11 februari).

(Belga)