Mark Cavendish wint Kuurne-Brussel-Kuurne

© BELGA
Redactie KW

Mark Cavendish (Etixx-Quick Step) won zondag voor de tweede keer Kuurne-Brussel-Kuurne. In een sprint klopte hij Alexander Kristoff en Elia Viviani.

Na 196 kilometer was ‘Cav’ in een sprint sneller dan de Noor Alexander Kristoff (Katusha) en de Italiaan Elia Viviani (Sky). Tom Van Asbroeck (Team Lotto NL-Jumbo) was de beste Belg op de vierde plaats. Voor Cavendish was het al de tweede zege in Kuurne. Drie jaar geleden schreef hij voor de eerste keer de wedstrijd op zijn palmares. Op de erelijst volgt hij Tom Boonen op. Voor Etixx-Quick Step was het een troostprijs, nadat ze zich zaterdag in de finale van de Omloop Het Nieuwsblad lieten ringeloren door Ian Stannard.

Lange vlucht

De traditioneel lange vlucht werd na 25 kilometer opgezet en gekleurd door Xandro Meurisse, Dimitri Peyskens, Frederik Backaert, Thomas Vaubourzeix, Sjoerd van Ginneken, Mattia Pozzo, Eugert Zhupa en Jimmy Engoulvent. In de aanloop naar de Oude Kwaremont, op 70 kilometer van de finish, werd het gashendel in de grote groep fors opengedraaid waardoor de voorsprong van de acht leiders onmiddellijk tot onder de minuut zakte. Zeker toen Sep Vanmarcke fors aanging. Op de kasseizone van de Varent sloot een omvangrijke groep, met daarbij onder meer Sep Vanmarcke, Tom Boonen, Ian Stannard, Alexander Kristoff en Philippe Gilbert voorin aan zodat we twintig leiders kregen.

Mark Cavendish wint Kuurne-Brussel-Kuurne


© BELGA

Massasprint

In het peloton probeerden vooral de renners van MTN-Qhubeka en AG2R-La Mondiale de kloof met de kopgroep te dichten. Dat leek in eerste instantie niet te lukken totdat de teams van Topsport Vlaanderen-Baloise en Cofidis een helpende hand toestaken. Met nog 35 kilometer te rijden smolt alles samen en zo begon een compact peloton aan de twee resterende plaatselijke ronden van elk 16 kilometer op en rond de Brugsesteenweg van Kuurne. De ploegen van de sprinters controleerden van dan af de wedstrijd en niemand slaagde er nog in om weg te geraken al probeerde Philippe Gilbert dat wel op vier kilometer van de finish. De ex-wereldkampioen pakte elf seconden, maar in de laatste kilometer was Gilbert er aan voor de moeite. In de daaropvolgende massasprint was Cavendish de snelste van het hele pak.

(belga)

De volledige uitslag vind je in het document hieronder.

Mark Cavendish wint Kuurne-Brussel-Kuurne


© BELGA

Volledige uitslag elite Kuurne Brussel Kuurne.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier